Actualitate

Săptămâna Europeană a Sportului în R. Moldova: Antrenament pentru Festivalul „BeActive”

Săptămâna Europeană a Sportului în R. Moldova: Antrenament pentru Festivalul „BeActive”

Aleargă pentru a-i încuraja pe oamenii de toate vârstele să practice sportul, contribuind astfel la bunăstarea personală și la crearea unei comunități unite în jurul activităților fizice. Vorbim de alergătorii amatori care au participat, astăzi, la un antrenament în parcul La Izvor din Chișinău, marcând debutul Săptămânii Europene a Sportului în Republica Moldova, sub genericul BeActive.

ZFR

Antrenamentele au început la 09.00, iar printre participanți au fost alergători amatori dar și persoane în scaune cu rotile.


„Ne antrenăm pentru maratonul de duminica viitoare. Alerg de vreo opt ani, mai activ, pentru mine, pentru sănătatea mea, nu pentru performanță. Imunitatea corpului se întărește, în primul rând mintea lucrează altfel. De câțiva ani practic această activitate, ca un hobby, pentru a opta pentru un mod de viață mai sănătos. După ce am avut o problemă de sănătate, de pe 15 iulie am început să alerg pe cât posibil regulat. Sportul îmbunătățește și silueta și sănătate și dispoziția. Particip doar la acest Marathon de când a apărut acest claster pentru persoane deosebite. Din an în an savurez deoarece pentru mine este o platformă de a face prietenii noi”.  


Pentru că avea un stil de viaţă sedentar, Dumitru Guzun s-a hotărât să facă o schimbare şi a început sa alerge. Într-un an, bărbatul a reușit să slăbească 30 de kilograme. Vara trecută, în timpul unei curse caritabile de ciclism, a suferit o traumă și a avut o intervenție chirurgicală la spate. Chiar și așa, nu a renunțat la alergare.

ZFR


DUMITRU GUZUN participant: „Am decis să fac o schimbare acum 2-3 ani, când m-am înscris la Chișinău Marathon. Și din prima lună de antrenament am dat jos 5 kg. Am văzut că este posibilitate de o schimbare și de atunci am început să alerg în fiecare zi. Am o vertebra ruptă și sunt cu 6 șuruburi fixate în coloanal vertebrală dar încet-încet mi-am revenit. Nu sunt niște bariere care ar trebui să ne oprească”.


Antrenori experimentați i-au ajutat pe participanți să-și îmbunătățească tehnica de alergare.


ADRIAN ȘCHIOPU antrenor, sportiv profesionist: „Sunt sfaturi mai mult pentru începători: trebuie să facem din plăcere, să ne fie ușor, să ne străduim să nu ne expunem prea tare efortului, să nu fie supraîncărcare”.


Pe parcursul zilei de astăzi, participanții la această acţiune au putut să încerce şi alte sporturi.


NATALIA ZBÎRNEA sportivă de performanță, antrenoare, Federația de Triatlon: „E o zi BeActive, full sportivă. Ne-am adunat să alergăm dar vor fi și multe stiluri de sport: undeva fotbal, undeva tenis.   E tare bine și fine să facem sport, să fim activi, fiindcă asta e partea cea mai important din viața noastră”.


Săptămâna Europeană a Sportului în Republica Moldova se va desfășura în perioada 23-30 septembrie. Pe 24 septembrie, iubitorii alergării sunt așteptați la Cărpineni, unde avea loc o cursă dedicată refugiaților din Ucraina stabiliți în localitate. Pe 28 și 29 septembrie va avea loc BeActive Marathon pentru copii, dar și o cursă rezervată sportivilor în scaune cu rotile. Iar pe pe 5 octombrie va avea loc un meci caritabil de tenis între Radu Albot și Marius Copil. Fondurile colectate din vânzarea biletelor vor fi direcționate pentru susținerea sportivilor cu dizabilități.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter