Social

Un nou centru pentru tratarea AVC, deschis la Soroca

Un nou centru pentru tratarea AVC, deschis la Soroca

Un nou centru specializat în tratarea accidentelor vascular cerebrale a fost înfiinţat la Spitalul Raional "Anatolie Prisăcari" din Soroca. Dotarea unităţii sanitare a costat 20 de milioane de lei, bani, dintr-un proiect derulat de Banca Mondială şi Ministerul Sănătății.

ZFR

Noul centru oferă metode moderne de tratament pentru astfel de afecţiuni. Una dintre acestea are o eficienţă maximă doar dacă este aplicată în primele patru ore și jumătate de la debutul simptomelor. Astfel, pacienţii care ajung aici sunt supuși rapide investigațiilor, precum tomografia computerizată, și primesc tratamentul complet.


VERONICA CRIVOI, medic radiolog: „A fost dotat cu un aparat de tomografie modern, de ultimă generaţie, care ne permite să depistăm multe maladii precoce. Dacă bolnavul se adresează în fereastra terapeutică şi este depistat la timp AVC-ul ischemic, putem face procedura de tromboliză şi care dă un rezultat foarte efectiv.”


NINA SPOIALO, director medical: „Suntem practic la nivelul instituţiilor cu profil mai înalt. Medicii noştri au fost instruiţi în diferite traininguri, pentru a cunoaşte cum să lucreze cu aceşti pacienţi, cum să lucreze cu aceste aparataje şi cum să le interpreteze în diferite situaţii. ”

ZFR


Pe lângă centrul primar pentru tratarea AVC, la spitalul din Soroca a fost inaugurată şi o secţie de terapie intensivă, cu dotări ultramoderne. De mare ajutor pentru pacienţi este şi telemedicina, care permite consultări cu specialiști din Chișinău pentru cazurile mai complexe.


PAVEL ZGARDAN, şef, secţia Terapie intensivă: „Secţia a fost dotată cu paturile necesare, pentru pacienţii cu AVC, ele sunt multifuncţionale. Avem telemedicina pentru a ne consulta în caz de necesitate cu colegii din Chişinău, de a ne consulta, ghida undeva. Avem aparajele necesare în caz de ventilare, necesitatea de a ventila mechanic pacienţii.”


Centrul pentru tratarea AVC din Soroca este unul din cele 11 promise de autoritățile din sănătate. Până acum, au fost deschise astfel de facilităţi la Căușeni, Bălți, Hâncești și Soroca. Anual în Republica Moldova peste 12 mii de persoane suferă un accident vascular cerebral.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter