Social

Săptămâna națională pentru combaterea intoxicațiilor acute exogene cu substanțe chimice: Aproape două mii de persoane s-au intoxicat anul trecut

post-img
imagine simbol

În perioada 23-29 septembrie 2024, se desfășoară Săptămâna națională pentru combaterea intoxicațiilor acute exogene cu substanțe chimice, cu genericul „Substanțele chimice potențial toxice: gestionarea cu responsabilitate”.

ZFR

Potrivit ANSP, printre produsele potențial toxice frecvent asociate intoxicațiilor acute se enumeră medicamentele, pesticidele, produsele chimice de uz casnic, detergenți, solvenți, vopsele, monoxidul de carbon, produsele cosmetice etc. În anul 2023, în R. Moldova, astfel de produse au provocat 1891 de intoxicații, în urma cărora 23 de persoane au decedat. Din numărul total de cazuri, 803 (42%) au avut loc în rândul copiilor.

Structura intoxicațiilor acute după substanța chimică declanșatoare denotă că medicamentele sunt cauza principală a intoxicațiilor la nivel mondial; în țară, fiind afectate 848 (45%) de persoane, urmare a administrării medicamentelor în diferite doze și forme farmaceutice. Acestea sunt urmate de consumul excesiv de alcool – 313 (16,5%) cazuri, inclusiv soldate cu decesul a patru persoane; intoxicațiile provocate de gaze, preponderent de monoxid de carbon (291 cazuri, sau 15,3%), soldate cu decesul a 11 persoane, aceasta constituind și principala cauză de deces în structura intoxicațiilor chimice acute cu sfârşit letal. La fel, substanțele chimice lichide (ex.: soluții acide, bazice, solvenți), pătrunse în organismul uman, au afectat 78 (4%) persoane, în trei cazuri fiind înregistrate decese; intoxicațiile cu pesticide s-au soldat cu afectarea a 69 (3,6%) de persoane, iar două dintre acestea au decedat.

În vederea prevenirii impactului nefast al substanțelor/amestecurilor chimice, specialiștii ANSP vin cu mai multe sfaturi pentru a fi în siguranță:

  • înainte de achiziționare și utilizare, familiarizarea cu etichetele produsului chimic, privind condițiile și domeniul de aplicare, efectele preconizate ale acestuia, cât și cele posibile asupra sănătății;
  • respectarea instrucțiunilor și utilizarea produsele conform domeniului de aplicare: verificarea dozei la fiecare aplicare;
  • evitarea amestecului diferitor produse de curățare – în amestec acestea pot provoca reacții chimice, care produc gaze periculoase;
  • păstrarea medicamentelor, detergenților și a altor produse în ambalajul lor original, etichetat, în siguranță pentru copii și pentru a dispune de instrucțiuni de utilizare, a evita confuziile și a avea informații despre conținutul acestora în cazul în care trebuie să informați specialistul care acordă asistența medicală. S-a demonstrat că ambalajele rezistente pentru copii reduc probabilitatea de survenire a cazului de intoxicație.

În cazul prevenirii impactului monoxidului de carbon:

  • instalarea detectoarelor de CO – utilizarea detectoarelor de monoxid de carbon în locuințe și clădiri publice este esențială pentru detectarea precoce și prevenirea expunerilor letale.
  • întreținerea regulată a aparatelor de încălzire – asigurarea verificării și întreținerii anuale a aparatelor de încălzire, sobelor și coșurilor de fum de către personal calificat pentru a preveni scurgerile de CO.

Fiți prudenți la utilizarea produselor chimice, în cazul unei posibile suspecții sau intoxicații solicitați imediat asistența medicală la numărul unic de urgență 112.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter