Social

Pagube de 40 de milioane de lei, în urma ploilor torenţiale şi vântului puternic aduse de ciclonul Boris

Pagube de 40 de milioane de lei, în urma ploilor torenţiale şi vântului puternic aduse de ciclonul Boris

Ploile torenţiale şi vântul puternic aduse de ciclonul Boris au lăsat în urmă prăpăd. Numai în Chişinău pagubele se ridică la 40 de milioane de lei, spune primarul oraşului. De aceea, municipalitatea vrea să ceară ajutor de la Guvern. Între timp, muncitorii continuă lucrările pentru lichidarea consecinţelor furtunii.

ZFR

La şedinţa Primăriei de astăzi, Ion Ceban a spus că şuvoaiele de apă au deteriorat mai multe drumuri din oraş. Edilul susţine că sistemul de canalizare este funcţional, dar nu a făcut faţă cantităţii uriaşe de apă căzute într-un interval scurt de timp.


ION CEBAN primar, municipiul Chişinău: „Cu mici excepții la această etapă, practic totul este înlăturat. Pagubele care au fost în urma acestor ploi se cifrează, la ziua de astăzi, la 40 de milioane de lei. Vă rog să faceți aceste demersuri inclusiv către Guvern pentru a fi acoperite măcar parțial din sursele care sunt prevăzute în astfel de situații”.


La mai bine de o săptămână dupa trecerea furtunii Boris, autorităţile urmează să intervină şi pe strada Podul Înalt, unde un zid s-a prăbuşit şi au apărut cratere adânci de doi metri.

ZFR


SINILGA ŞCOLNIC pretor, sectorul Ciocana: „Deci acolo era o ţeavă de gaz şi a fost necesar de sistat gazul pentru a fi lichidat. Plus, acolo sunt agenţi economici şi toate firele la serviciile de telecomunicaţii au fost verificate, unde au fost neconformităţi au fost lichidate şi de mâine Exdrupo intervine”.


VADIM HÎNCU pretor, sectorul Centru: „În urma intemperiilor au căzut trei garduri în sectorul Centru. În cazul de pe Testemiţeanu imediat a fost securizată zona, a fost identificat prorpietarul terenului şi el va remedia problema în cel mai scurt timp. Noi acordăm tot suportul de care este nevoie”.


Inundate au fost şi parcurile din Chişinău, iar lacurile au ieşit din albie. Conducerea întreprinderii Spaţii Verzi spune că s-a intervenit peste tot, cu excepţia Parcului Valea Morilor unde, deocamdată, nu se poate intra cu utilajele.


TUDOR GÎRBU director interimar, Î. M. "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi": „A rămas un singur obiectiv, este vorba despre Parcul Valea Morilor, unde este inundată zona. Toate viiturile care au venit dinspre izvorul Tamara şi din pădure s-au acumulat ape în zona gardului şi a teritoriului Moldexpo şi a fost inundat o parte din gazon. Noi am întreprins un şir de măsuri în ceea ce ţine de evacuarea apelor, am instalat o ţeavă pentru evacuare, acum aşteptăm câteva zile ca să se usuce pentru că nu putem intra nici cu tehnica”.


Amintim, că săptămâna trecută, ciclonul Boris a adus în Republica Moldova până la 25 de litri de apă pe metrul pătrat, iar mai multe străzi din Chişinău au fost inundate. Zeci de copaci au căzut la pământ, iar apa a umplut susbsolurile mai multor instituţii, inclusiv spitale şi grădiniţe. În mai multe rânduri, autorităţile municipale au recunoscut că o treime din municipiul Chişinău nu are sisteme adecvate de evacuare a apelor pluviale. Soluţii există, dar implementarea lor durează şi costă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter