Politic

Sondaj: Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale

Sondaj: Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale

67% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt deciși să participe la referendumul privind calea europeană a ţării. Cel puţin asta arată datele unui barometru realizat de compania sociologică iDATA. Sondajul mai arată că, dacă duminica viitoare s-ar vota pentru președinția Republicii Moldova, candidatul PAS, Maia Sandu, ar câștiga alegerile împotriva oricărui alt politician.

ZFR

Dacă duminica viitoare s-ar desfăşura referendumul privind introducerea în Constituţie a aderării Republicii Moldova la UE, sondajul arată că 45,9% dintre respondenţi ar vota pentru. 39% dintre participanţii la plebiscit s-ar exprima împotrivă, iar 12,7% nu știu sau nu răspund.


MIHAI BOLOGAN director general iData: „În special, pentru integrarea în Uniunea Europeană sunt chișinăuienii și locuitorii din centrul țării. Împotrivă, putem menționa sudul și nord-estul. Dar, în general, sunt doar câteva regiuni unde ponderea celor care sunt împotrivă este semnificativ mare. Sunt regiuni unde, de exemplu, doar 10% sunt împotrivă. Este vorba despre centru, Chișinău”.


Oamenii au fost întrebaţi şi dacă au decis pentru cine îşi vor da votul la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. În timp ce aproape 59% susţin că au identificat un candidat favorit, alţi peste 36% se arată încă indecişi, iar alţi aproape 7% nu au răspuns. În topul preferinţelor se află Maia Sandu, cu 27% din răspunsuri. Pe locul doi s-ar clasa Renato Usatîi, cu 12,7%. Alexandr Stoianoglo se poziţionează pe locul trei, cu puţin peste 11% din opţiuni, fiind urmat de Vasile Tarlev, Irina Vlah, Ion Chicu, Tudor Ulianovschi şi alţii. Potrivit sondajului, dacă în turul doi s-ar confrunta Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, actuala președintă a Republicii Moldova ar obține 39,4%, în timp ce fostul procurorul general ar fi votat de 31,9% dintre cetățeni. Cu 35,1% dintre opțiunile de vot, Maia Sandu i-ar învinge în turul doi și pe Renato Usatîi, Irina Vlah sau Vasile Tarlev.

ZFR


VERONICA ATEȘ vicedirector iData: „Putem vedea că, odată cu campania electorale care este in curs, unii politicieni devin mai vizibili și cetățenii remarcă acest lucru. 4,3% din respondenți nu vor vota, așa au declarat. Încă nu știu – 15% și nu răspund – 3%. Există cumva un spațiu de circa 15% din populație care încă se gândește și aici politicienii mai au de lucru”.


Iar dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, patru partide ar intra în Parlamentul de la Chişinău. Cele mai multe voturi le-ar obţine Partidul Acţiune şi Solidaritate, cu 37,6%, fiind unica formaţiune pro-europeană. Topul este continuat de Blocul "Victorie", PSRM şi Partidul Nostru. Sondajul mai relevă faptul că TVR MOLDOVA se află pe locul cinci în topul preferinţelor telespectatorilor din Republica Moldova. Sondajul iDATA a fost realizat pe un eșantion de 1.021 de persoane, în perioada 13-18 septembrie, iar eroarea maximă este +-3%. Sondajul este aprobat de CEC şi a fost elaborat la iniţiativa iDATA, care a şi suportat cheltuielile finanicare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter