Actualitate

Exclusiv! Beneficiile integrării europene: Polonia, model de dezvoltare economică

Beneficiile integrării europene: Polonia, model de dezvoltare economică

În 2004, a fost cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene și 10 ţări au decis să facă parte din marea familie. Printre acestea a fost şi Polonia. După 20 de ani, ţara poate fi considerată campioană europeană la creştere economică. S-a modernizat infrastructura, agricultura şi industria şi au fost create condiții pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor săi. Echipa TVR MOLDOVA s-a aflat pentru câteva zile în capitala Poloniei, Varşovia şi s-a familiarizat cu principalele schimbări şi progrese, după integrarea în UE.

ZFR

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Polonia este stat membru al Uniunii Europene din mai 2004. Integrarea europeană a fost un factor major în modernizarea şi creşterea economică a ţării. În timp, Polonia s-a transformat într-una dintre cele mai dinamice economii din Europa Centrală şi de Est. Un accent major s-a pus pe modernizarea infrastructurii. Şi calitatea vieţii a devenit mai bună. Acum, salariul minim este de 970 de euro, iar cea mai mică pensie ajunge la aproape 400 de euro”.


Polonia are o populaţie de peste 36 de milioane de locuitori. Aderarea la UE i-a adus accesul la fonduri de aproape 164 de miliarde de euro doar în perioada 2004-2020. Banii au fost investiţi inteligent în infrastructure, sisteme de canalizare şi transport public. În absorbţia fondurilor europene, Polonia a înregistrat una dintre cele mai mari rate din Uniunea Europeană, de peste 80%.


OCTAWIAN MILEWSKI, analist politic: „S-a construit o ţară rezilientă cu instituţii puternice, cu o identitate bine fondată pe ideea că noi ştim ce vrem, ştim cine suntem şi ştim unde vrem să ajungem, ştim încotro vrem să ne mişcăm strategic. Este ţara care în sondaje are printre cea mai mare încredere în NATO şi UE. Al doilea stat ca procent din PIB pentru apărare. După Turcia, va avea 4,7 din PIB, vreo 37 miliarde de euro. Tot acest fapt se datorează dezvoltării timp de 30 de ani fără întrerupere, cu excepţia pandemiei”.

ZFR


În 2004, PIB-ul Poloniei era de aproximativ 213 miliarde de euro, iar în 2022 acesta era de 684 de miliarde de euro. Speranţa de viaţă a crescut la bărbaţi de la 71 de ani în 2004, la 74 de ani în 2022. Iar în cazul femeilor, de la 79 de ani în 2004, la 82 de ani în 2022.

PIB POLONIA 2004 aprox. 213 miliarde de euro 2022 aprox. 684 miliarde de euro SPERANŢA DE VIAŢĂ ÎN POLONIA BĂRBAŢI FEMEI 2004 71 de ani 79 de ani 2022 74 de ani 82 de ani

„Calitatea vieţii este cu mult mai bună aici, decât în Vest. Pot să compar, m-am născut aici şi am revenit aici după ce am fost plecat în altă ţară. La fel şi o parte din prietenii mei care au plecat în Canada, SUA, au făcut acelaşi lucru, acum câţiva ani. Este foarte sigur aici. Nu este aglomerat, după cum puteţi vedea. Îmi place foarte mult aici. Integrarea în Uniunea Europeană a fost un nou început şi un nou statut pentru întreaga ţară. Multe investiţii şi fonduri au fost oferite de organizaţii şi instituţii din Uniunea Europeană şi acest lucru îl putem vedea în infrastructură: drumuri, cale ferată, tramvaie. Am văzut schimbările, cu siguranţă. Cum a spus şi prietenul meu. Părerea mea e că Uniunea Europeană ne oferă mari oportunităţi în mai multe domenii, începând de la Justiţie, Economie. Consider că este bine”.


În 2003, Polonia a organizat referendumul privind aderarea la Uniunea Eruopeană. Atunci, aproape 78% dintre alegători au spus "DA" integrării europene.


MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „După mai bine de 40 de ani în care ţara a fost sub regim comunist, Polonia se înscrie, conform clasamentului Eurostat, în topul celor mai fericite naţiuni din Uniunea Europeană. Este o lecţie bună pentru Republica Moldova şi un exemplu de "se poate".

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter