Actualitate

Predici de manipulare în bisericile Mitropoliei Moldovei

Predici de manipulare în bisericile Mitropoliei Moldovei

Se țin predici scandaloase în bisericile subordonate Mitropoliei Moldovei. Părintele Pavel Petrov de la Biserica "Sfântul Mina" din Bălţi a fost surprins în timp ce promova mesaje anti guvernare şi anti Uniunea Europeană, dar şi mesaje false. Analiştii atrag atenția că astfel de mesaje pot destabiliza societatea.

ZFR

„Acum putem a ne exprima, a vorbi, a trăi viaţa liber... Democraţie? Care democraţie? Care îţi impune toate mârşăviile lor, aduse din Europa. De ce nu aduc din Europa drumuri bune, farmacii bune. De ce nu au adus altceva, învăţăturile de acolo?”

Sub masca unei libertăți de exprimare și folosind tehnici de manipulare, părintele Pavel a îndemnat enoriașii săi să se opună guvernării şi parcursului european al Republicii Moldova. El a promovat şi informaţii false și chiar mințit fără jenă spunând că în unele şcoli ar fi toalete unisex.

„La Bălţi sau la Chişinău sunt nişte şcoli, nişte instituţii în care WC-ul este unic. Vă spun cu sfânta cruce în mână. Nu mai este pentru băieţi şi fete. Din şcoală, fraţi şi surori. Noi vrem să evităm mânia lui Dumnezeu, nu să ne confruntăm cu potopul lui Noe, Sodoma și Gomora să ne ardă Dumnezeu de vii. O să ne ardă!."


Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării au dezminţit informaţiile lansate de preot.

ZFR


CORINA LUNGU, consultant principal Ministerul Educaţiei şi Cercetării: "În Republica Moldova, ca și în toată lumea, avem standarde a instituțiilor de învățământ, standarde sanitaro-igienice care prevăd, foarte clar, că blocurile sanitare pentru copiii care sunt, pentru băieți și pentru fete, nimeni absolut, nici într-un fel și nici într-un mod sau altceva, nu au fost modificate, nu au intervenit asupra lor”.


Contactat de jurnalişti, preotul Pavel a negat acuzațiile și nu recunoaște că ar fi făcut astfel de afirmații.

PAVEL PETROV, preot: „ - Cine v-a spus? - Eu vă întreb, este adevărat sau nu? -Clar că nu, dar cine a vorbit, cine v-a spus?”


Analiştii consideră că mesajele politice lansate in Biserică sunt periculoase şi pot duce la destabilizarea şi dezbinarea populaţiei.

ANATOL ŢĂRANU, analist: „Aici, în zona dominantă religioasă ortodoxă, sunt două mari Mitropolii: Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei, care iarăşi sunt obligate să se preocupe de moralul societăţii fără ca să intervină în zona politică. Iar faptul că anumite forţe din exterior, dar şi din interior încearcă să folosească biserica pentru a promova anumite mesaje politice, este o acţiune care contravine legii şi trebuie să fie blamată cu toată puterea”.

TVR MOLDOVA a contactat şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei pentru explicații dar până la această oră nu am primit niciun răspuns.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter