Extern

SUA și China încearcă să reia dialogul. Secretarul american de stat Antony Blinken se întâlneşte la Beijing cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi

post-img
Antony Blinken, Wang Yi

Statele Unite şi China încearcă să repare relaţiile bilaterale ajunse la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Secretarul de stat american, Anthony Blinken, este la Beijing pentru a discuta cu omologul chinez şi cu alţi lideri de la Beijing. Este prima vizită a unui secretar de stat american la Beijing în ultimii cinci ani.

Șansele reluării unui dialog mai consistent sunt considerate mici dacă nu inexistente. Cele două puteri și cele mai mari economii din lume au numeroase motive de dispută. Există și temeri legate de dezvoltarea enormă și accelerată a capacităților militare ale Chinei, dar și de incidentele frecvente din Marea Chinei de Sud, atât navale cât și aeriene,care pot degenera, scrie stiriletvr.ro.

David Rank, fost însărcinat cu afaceri la Beijing: Nu este o greşeală de interpretare de ambele părţi că poate exista un accident, nu doar o întâlnire nedorită în Marea Chinei de Sud, care să evolueze într-o criză serioasă între SUA şi China.

BLINKEN ŞI-A ANULAT VIZITA DIN FEBRUARIE

Blinken și-a anulat o vizită programată în februarie din cauza scandalului legat de balonul chinezesc care a traversat cerul Statelor Unite și a fost doborât de aviația americană.

JOE BIDEN ŞI XI JINPING S-AU ÎNTÂLNIT ÎN BALI

Președinții Joe Biden și Xi Jinping au avut o discuție în marginea Summitului organizației G 20 din insula indoneziană Bali, în noiembrie. Cei doi șefi de stat nu s-au înțeles în privința dosarului Taiwanului și al Coreeii de Nord, dar s-au angajat să comunice mult mai des.

Jessica Chen, profesor, Universitatea Cornell: Cred că vizita secretarului de stat Blinken are ca obiectiv minim restabilirera canalelor de comunicare care ar duce la reducerea riscurilor unor calcule greşite într-o criză, şi pentru a înţelege îngrijorările fiecărei părţi, dar şi liniile roşii care nu pot fi trecute.

ESTE PRIMA VIZITĂ A UNUI DEMNITAR AL SUA, ÎN ULTIMII CINCI ANI

Vizita lui Anthony Blinken la Beijing este foarte importantă și pentru că este prima a unui secretar de stat în ultimii cinci ani. Principalul obiectiv al șefului diplomației americane este deschiderea unor canale de dialog pentru a se evita escaladarea rivalității strategice dintre cele două puteri până la un conflict. Întâlnirile pe care Anthony Blinken și le-a programat în China pot fi un prim pas în această direcție.

SUA ŞI CHINA AU STABILIT RELAŢII DIPLOMATICE ÎN 1979

Washingtonul și China își doresc și renegocierea Acordului pentru Știință și Tehnologie. Documentul, încheiat în urmă cu 40 de ani, este unul foarte important pentru cele două țări în condițiile în care relațiile dintre Beijing și Washington sunt tensionate. Acordul, semnat în 1979, a fost punctul de plecare al stabilirii de relații diplomatice între Statele Unite și China.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter