Actualitate

Ion Tăbîrță: R. Moldova are nevoie de un model de dezvoltare și, în momentul dat, nu avem unul mai viabil decât cel al integrării în Uniunea Europeană

post-img
Ion Tăbîrță

Dumincă, 20 octombrie, în Republica Moldova are loc un eveniment important pentru ţara noastră şi pentru viitorul nostru. Despre profilul alegătorilor şi al candidaţilor la alegerile prezidenţiale, dar şi de ce este important să votăm la referendum, am vorbit cu domnul Ion Tăbârţă, comentator politic.


Dreptul de a alege este un drept fundmental al omului, pe care trebuie să îl conștientizăm, spune expertul. Ion Tăbîrță subliniază că la aceste alegeri  avem 2-3 candidați autentici pro europeni, iar 8-9 candidați vin pe filiera pro rusă: „Nu știm câți din ei sunt candidați reali și care sunt parte a unor jocuri politehnologici anume pentru a compromite procesul electoral. Din păcate, puțin candidați autentici avem în această cursă prezidențială”.

Ce ține de referendum, Ion Tăbîrță spune că acesta este o modalitate a poporului de a decide. 

„Timp de peste 30 de ani, Republica Moldova a stat în această echilibristică geopolitică. Am avut această abordare a Elveției, dar una cumva utopică, care nu ne-a dus nicăieri. Am rămas cu o societate divizată pe criterii geopolitice. Noi avem nevoie de un model de dezvoltare și în momentul dat nu avem alte alternative de modele de dezvoltare mai viabil decât cel al integrării în UE. Asta nu înseamnă că noi nu am fi vrut să avem relații bune cu Federația Rusă, însă Rusia nu este un model de dezvoltare, Rusia lui Putin nu a dezvoltat democrația, nu a dezvoltat economia sau bunăstarea pentru cetățeni. Dimpotrivă, Federația Rusă a început un război de agresiune și de distrugere. Dacă vrem în sfârșit să ne dezvoltăm, noi avem nevoie de un proiect de țară care să ne unifice, să ne permită să ne dezvoltăm. Pentru asta e important să ieșim la vot la referendum și să ne gândim bine: noi vrem să ne dezvoltăm sau vrem să stăm în această iluzie? Asta nu înseamnă că noi ne pierdem independența și suveranitatea. Mai mult, suveranitatea în UE este mai mult respectată și are o greutate mai mare. Referendumul este o fereastră de oportunitate și oamenii nu trebuie să rateze această șansă”, mai spune Ion Tăbîrță. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter