Economic

Cea mai aşteptată expoziţie din domeniul agricol a fost inaugurată astăzi la Chişinău

Cea mai aşteptată expoziţie din domeniul agricol a fost inaugurată astăzi la Chişinău

Cea mai aşteptată expoziţie din domeniul agricol a fost inaugurată astăzi la Chişinău. Antreprenori din şapte ţări au prezentat publicului sute de echipamente noi, sisteme inteligente de irigare, mașini agricole de ultimă generaţie şi chiar roboţi.

Un sector special cu noile tehnologii a fost creat la Centrul Internaţional "Moldexpo" pentru ca vizitatorii să vadă cum funcţionează unii roboţi de ultimă generaţie.

Fermieri din multe raioane ale republicii moldova au venit la expoziţie în căutarea unor soluţii inovatoare pentru afacerile lor.

Ediția din această toamnă a "Moldagrotech și Farmer" reunește în jur de 200 de producători de echipamente agricole din Republica Moldova, Austria, Italia, România sau Ucraina.

CORNELIU GRIGORIEV reprezentant, producător industrial: „Implementăm anume tehnologiile noi, dronele în agricultură care fac protecţia plantei. Sunt inovatoare prin productivitatea lor, logistica şi economia”.

ION ŞCHIOPU reprezentant, furnizor de echipamente pentru energie regenerabilă: „Astăzi promovăm energia verde şi ajutăm fermierii să fie sustenabili din punct de vedere energetic. Condiţiile impuse de stat deja nu mai sunt favorabile, ca să pompezi energia în reţea apoi să o iei înapoi. Astăzi, trandul merge spre stocarea energiei în acumulatoare”.

Expozitia este organizată cu srpijinul Ministerului Agriculturii şi al Federației Naționale a Fermierilor.

VALERIU COSARCIUC preşedinte, Federația Națională a Fermierilor din Moldova: „Fermierii sunt deschişi mai ales în ceea ce priveşte tehologia prelucrării solului. Este nevoie să avem posibilitatea să obţinem mai mult suport din partea statului pentru ca fermierii să îşi poată permite să investească în tehnică agricolă”.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „În acest an, noi avem un număr mult mai mare de participanţi atât pe sgmentul de fermieri, cât şi importatori de imputuri, importatori de tehnică agricolă. Prin intermediul expoziţiei, agricultorii află noutăţile la zi, tot ce se întâmplă de materie de dezvoltare a tehnicilor”.

Expoziţia va fi deschisă până pe 20 octombrie, iar vizitatorii pot primi consultanță, asistență juridică, pot incheia contracte de asigurari şi creditare. Evenimentul se află la a 44-a ediţie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter