Actualitate

Miniştrii justitiei din România şi Republica Moldova au semnat astazi un plan de acțiuni comune pentru următorii trei ani

Miniştrii justitiei din România şi Republica Moldova au semnat astazi un plan de acțiuni comune pentru următorii trei ani

Miniştrii justitiei din România şi Republica Moldova au semnat astazi un plan de acțiuni comun pentru următorii trei ani. Cooperarea vizează nu doar armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar, ci şi îmbunătățirea sistemului penitenciar și reducerea violenței.

Planul de acțiuni a fost elaborat ținând cont de experiența României în procesul de reformare a justiției, dar și de necesitățile Republicii Moldova orientate spre reforma sistemului. Pentru următorii trei ani sunt prevăzute acțiuni realizate în comun de către Ministerele Justiţiei din Republica  Moldova şi România.

ALINA GORGHIU ministrul Justiţiei din România: „E un plan de acţiune în care accentul se pune pe racordarea legislaţiei din Moldova la acquis-ul comunitar şi vă asigur de suport. Vom trimite inclusiv experţi pentru a ajuta pe orice problemă punctuală referitor la aderare, al procesul de digitalizare. Avem priorităţi care ţin de bune practici în domeniul legiferării, avizării, prevenirii combaterii corupţiei şi criminalităţii organizate, domeniul recuperării bunurilor din infracţiuni”.

Ministrul Justiţiei Vernoca Mihailov Moraru a accentuat faptul că schimbul de bune practici vor aduce plus valoare reformei sistemului de justiție.

VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiţiei din Republica Moldova:„Experienţa României în procesul de aderare la UE este un suport valoros de expertiză şi exemple concludente de determinare. Planul de cooperare în domeniul Justiţiei încheiat astăzi, precum am convenit în cadrul vizitei lşa Bucureşti, mă bucur să îl reînoim pe componenta de integrare europeană, pe cooperare prin detaşarea cobaoratorilor din cadrul ministerului Justiţiei”.

România este unul dintre statele care oferă Republicii Moldova cel mai mare sprijin în reforma sistemului de justiție. Aproape 40 de experţi au fost detaşaţi în Republica Moldova pentru a oferi sprijin în procesul de armonizare a legislației cu cea a Uniunii Europene.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter