Economic

Anca Dragu, la conferința „Finanțe, bănci și asigurări”: Demararea procesului de aderare la UE oferă noi oportunități de investiții în Republica Moldova

post-img
Anca Dragu, la conferința „Finanțe, bănci și asigurări”: Demararea procesului de aderare la UE oferă noi oportunități de investiții în Republica Moldova

Alinierea sistemului financiar național la standardele europene oferă investitorilor posibilitatea de a dezvolta afaceri în Moldova în baza unor reglementări similare celor din UE. Declarația a fost făcută de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în cadrul conferinței „Finanțe, bănci și asigurări”, care a avut loc astăzi la București.

În calitate de invitat special, guvernatoarea a vorbit despre rolul băncii centrale în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru aderarea la UE, angajamentele în aplicarea și transpunerea directivelor europene esențiale, despre oportunitățile pe care le oferă Republica Moldova mediului de afaceri dar și despre utilizarea Inteligenței Artificiale în mai multe domenii.

„Armonizarea la legislația UE va lua amploare în perioada următoare, având în vedere că Republica Moldova, stat candidat pentru aderare la UE, a inițiat negocierile de aderare în iunie 2024, iar în prezent este antrenată într-un amplu dialog cu Comisia Europeană (screening) privind nivelul de pregătire pentru aderare la UE”, a declarat Anca Dragu.

În acest context, guvernatoarea a menționat că Republica Moldova oferă o serie de oportunități mediului de afaceri. Cele mai importante sunt stabilitatea macroeconomică, integrarea în SEPA și dezvoltarea pieței de capital, care va facilita tranzacțiile financiare transfrontaliere și investițiile: „Un avantaj pentru investitori este reprezentat de proximitatea de piața europeană, de relațiile comerciale dezvoltate și de stabilitățea macroeconomică”.

Anca Dragu s-a referit și la educația financiară, care este parte componentă a strategiei de incluziune financiară: „Prin campaniile noastre naționale sau taberele de educație financiară, ne străduim să oferim tinerilor toate instrumentele necesare pentru a deveni cetățeni și profesioniști responsabili din punct de vedere financiar”.

Conferința a reunit la București reprezentanți ai Băncii Naționale a României, ai Autorității de Supraveghere Financiară, ai Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ai Fondului de Garantare a Depozitelor, profesori universitari și foști miniștri de finanțe.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter