Extern

Israel-Hamas. Lideri occidentali salută eliminarea lui Yahya Sinwar şi speră într-o încetare a focului

post-img
Israel-Hamas. Lideri occidentali salută eliminarea lui Yahya Sinwar şi speră într-o încetare a focului
Sursa foto: The Associated Press

Lideri politici occidentali au reacţionat la eliminarea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, creierul atacului terorist comis în 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, exprimându-şi speranţa că se va ajunge cât mai rapid la o încetare a focului în Fâşia Gaza şi în regiune, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

''Acum că testele ADN au confirmat faptul că Yahya Sinwar este mort, aceasta este o zi bună pentru Israel, pentru SUA şi pentru lume'', a declarat preşedintele american Joe Biden.

El a apreciat că obstacolul reprezentat de Yahya Sinwar ''nu mai există'', dar a precizat că rămân multe de făcut. ''Voi discuta cu premierul Netanyahu şi cu alţi lideri israelieni pentru a-i felicita, pentru a discuta despre modalităţile de a-i aduce pe ostatici acasă la familiile lor şi de a pune capăt acestui război, care a cauzat atât de multă suferinţă unor oameni nevinovaţi'', a afirmat liderul american.

Şeful statului francez Emmanuel Macron a anunţat că Parisul cere eliberarea ''tuturor ostaticilor încă deţinuţi de Hamas''. ''Yahya Sinwar era principalul responsabil al atacurilor teroriste şi al actelor barbare din 7 octombrie 2023. Mă gândesc cu emoţie la acea zi, la victime, dintre care 48 erau compatrioţi de-ai noştri, şi la cei dragi lor. Franţa cere eliberarea tuturor ostaticilor încă deţinuţi de Hamas'', a scris Macron pe platforma X.

''Sinwar a fost un criminal şi terorist brutal, care a vrut să distrugă Israelul şi poporul său. Creier al terorii de pe 7 octombrie 2023, el a adus moartea pentru mii de oameni şi o suferinţă nemăsurată pentru întreaga regiune. Hamas trebuie acum să îi elibereze pe toţi ostaticii şi să depună armele, iar suferinţa oamenilor din Gaza trebuie să înceteze în cele din urmă'', a afirmat şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.

Omologul său italian, Antonio Tajani, şi-a exprimat speranţa că ''dispariţia liderului Hamas va conduce la o încetare a focului în Fâşia Gaza''.

''Eu, cel puţin, nu voi plânge moartea unui lider terorist aşa cum a fost Sinwar, cineva care era vinovat pentru atacul terorist din 7 octombrie 2023, şi sunt conştient, la fel cum este şi guvernul britanic, nu doar că aceea a fost cea mai întunecată şi sângeroasă zi pentru poporul evreu după Al Doilea Război Mondial, dar şi că ea a condus la peste un an de conflict şi la un nivel intolerabil de victime civile palestiniene'', a accentuat la rândul său ministrul britanic al apărării John Healey.

Postul de radio al armatei israeliene a anunţat joi după-amiază că liderul Hamas şi creierul atacurilor din 7 octombrie 2023, Yahya Sinwar, cel mai căutat om în ofensiva Israelului în interiorul Fâşiei Gaza, a fost eliminat. Informaţia a fost confirmată după câteva ore de ministrul de externe israelian, Israel Katz.

Moartea lui Sinwar a survenit în luptele dintre trupele de infanterie şi miliţienii Hamas în timpul unei patrule de rutină, miercuri după-amiază, la Rafah, extremitatea sudică a Fâşiei, a relatat presa israeliană, citând surse militare.

Militant radical, Yahya Sinwar (61 de ani) era considerat creierul atacurilor teroriste din 7 octombrie 2023 din sudul Israelului, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, iar alte 250 au fost răpite, ceea ce a făcut din el cel mai căutat om de Israel de atunci.

Născut într-o tabără de refugiaţi din oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza, Sinwar a fost ales liderul din Gaza al Hamas în 2017, câştigându-şi reputaţia de cel mai mare duşman al Israelului. Pe 6 august - în urma asasinării la Teheran, în 31 iulie, a şefului biroului politic de atunci, Ismail Haniyeh - a fost ales în funcţia supremă în structura organizaţională a grupării islamiste palestiniene.

În zorii zilei de 7 octombrie 2023, comandouri ale Hamas au intrat în sudul Israelului, unde au ucis 1.205 de persoane, în cea mai mare parte civili.

Alte 251 de persoane au fost răpite de militanţii Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.

Forţele de apărare israeliene au ripostat cu o campanie de bombardamente intense, urmată de o operaţiune terestră complexă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat până joi la prânz cu cel puţin 42.438 de morţi şi 99.246 de răniţi în rândul palestinienilor.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter