Social

Traficul de ființe umane: Care sunt cele mai des întâlnite forme de exploatare în R. Moldova și care sunt semnele ce trebuie să trezească dubii

post-img
VITALIE PȘENICINÎI șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane​.

Traficul de persoane este una dintre cele mai ascunse și periculoase amenințări ale societății. Cum poate fi prevenit acest fenomen și cui se adresează victimele, pentru ajutor, ne spune VITALIE PȘENICINÎI șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane​.

 În Republica Moldova, cele mai des întâlnite forme de trafic de persoane este exploatarea prin muncă, exploatarea sexuală și exploatarea pentru practicarea cerșetoriei. 

„Sunt și alte forme, dar mai rar întâlnite. Traficul de ființe umane nu selectează anumite vârste, sunt victime în rândul maturilor, cât și în rândul copiilor. Ultimii sunt atrași mai mult în mediul online, unde este un număr mai mare de potențiale victime”, spune Vitalie Pșenicnîi. 

Când vorbim de exploatarea prin muncă, primul semn care ar trebui să dea de gândit este propunerea unei oferte de muncă fără contract de muncă și răspunsuri evazive sau întrebări lăsate fără răspuns. „Atunci când e vorba despre un loc de muncă peste hotare, de obicei recrutorul își asumă toate cheltuielile legate de perfectarea actelor, bilet de avion, și alte promisiuni de genul cazare”, mai spune Pșenicinîi. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter