Anul 2024 a adus realizări importante în domeniul energetic pentru Republica Moldova, dar și provocări care s-au soldat cu creșterea tarifelor la gaz în prag de iarnă și demiterea ministrului Energiei. Detalii, în retrospectiva realizată de Natalia Chicu.
În domeniul energetic, anul 2024 a început cu liberalizarea pieței de gaze, energie și construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău. La mijlocul lunii aprilie, filiala bursei de energie OPCOM, din România, a obținut licența să opereze pe piața energiei electrice din Republica Moldova. Iar din luna mai, Moldovagaz a început achizițiile de gaze de pe bursa română de mărfuri.
Tot în primăvară au demarat lucrările de construcție a Liniei electrice de 400 kV Vulcănești-Chișinău. Iar în octombrie a început instalarea stâlpilor de înaltă tensiune.
RUSLAN SURUGIU director UCIPE: "Practic ne aflăm la mijlocul liniei electrice Vulcănești-Chișinău. Lucrările se efectuiază atât într-o direcție cât și în alta, la nord și la sud cu diferite echipe, ceea ce ne permite să optimizăm efortul.”
NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA: „Linia electrica Vulcanesti-Chisinau de 400 kV va avea o lungime de 157km si va asigura tranzitul de energie electrica catre RM din Romania si pietele europene evitând regiunea transnistreană. Valoarea proiectului este de 61 mil.euro, dintre care 27 mil pentru constructia liniei.”
Concomitent au demarat lucrări de creștere a capacității stației Electrice de 330 kV de la Chișinău. Prin transformări tehnice trece, de altfel, toată infrastructura Î. S. Moldelectrica.
VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Eu cred că în sumă noi vorbim de cel puțin 200 mil euro care vor fi investiți în următorii cred 5 ani în infrastructura Moldelectrica.”
Tot în 2024, cu sprijinul partenerilor externi, R. Moldova a demarat un proces amplu de modernizare a sectorului energetic, care va aduce economii considerabile. Vorbim despre reabilitarea energetică a zece mari spitale din Republica Moldova, proiect în valoare de 77 milioane de euro.
INSTITUȚII MEDICALE REBILITATE ENERGETIC CU SPRIJINUL UE
1. Institutul de Cardiologie
2. Institutul Mamei și Copilului
3. Spitalul Clinic, mun. Bălți
4. Institutul de Medicină Urgentă
5. Institutul Oncologic
6. Spitalul Clinic Republican
7. Institutul de Neurologie și Neurochirurgie
8. Spitalul Clinic de Psihiatrie
9. Centrul Republican de Diagnosticare Medicală
10. Institutul de Ftiziopneumologie
RUSLAN SURUGIU director UCIPE: „Per total vorbim de circa 200 mii m2. Se prevăd lucrări de izolare termică exterioră, izolare a acoprișului, înlocuirea geamurilor, instalarea sistemelor interioare de încălzire, sistemul de iluminat, reglarea consumului de energie termică și apa caldă, instalare inclusiv a sistemelor de colectare a egeneriei solare. Toate aceste măsuri ar duce la economii de 50% la agentul termic și 20% partea electrică.
Tot în 2024, a fost creat Fondul de Eficiență Energetică, care a permis lansarea proiectului de eficientizare energetică în sectorul rezidențial, dar și al gospodăriilor vulnerabile energetic.
ION MUNTEAN director CNED: „Am reușit să avansăm cu 60 de asociații în condominiu, să stabilim contact și colaborare. Cu unele suntem la etapa de finalizare a documentației tehnice de proiectare. Ne dorim ca o bună parte din ele să avanseze și să realizăm lucrări la clădiri, măsuri de izolare termică a clădirilor, schimbarea geamurilor, izolarea termică a acoperișurilor. Măsuri care urmează să reducă facturile la energie.
Totodată, proiectul pilot Ecovouchere a devenit Program Național.
ION MUNTEAN director CNED: „Au fost alocate resurse de la bugetul de stat de 50 milioane de lei. Și aceste resurse au fost valorificate cu succes în cadrul programului în mai puțin de 2 luni.”
În ultimul an, R. Moldova și-a dublat și producția de energie regenerabilă. Totodată au fost lansate licitații pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice de capacități mari.
CAROLINA NOVAC secretar de stat, Ministerul Energiei: „Moldovenii atât casnici cât și la nivel de business au instalat capacități smenificativă de energie solară cât și eoliană. Mai ales solară care reprezintă 60 la sută din inatalarea acesto capacități. Din luna septembrie 2024, noi avem deja 500 MW capacitate instalată. Am demarat deja procesul privind organizarea primei licitații privind construcția proiectelor de energie regenrabilă, energie solară și eoliană, de 165 MW cumulative.”
În 2024, în premieră, a fost organizat un concurs pentru selecţia membrilor din partea Guvernului în Consiliul de Administrație de la Moldovagaz.
VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Am incercat să minimizăm orice susțiciuni legate de intrerventia sau incorectitudinea acestui concurs."
Numirea noilor membri a fost, însă, blocată de Gazprom. Mandatul fostului Consiliu a expirat în septembrie, iar pană în prezent, Moldovagaz e administrată de un președinte interimar.
SERGIU TOFILAT membru în Consiliul de Observatori, SA Moldovagaz: „Noi continuăm să vedem tentative de război hibrid, sabotaj din partea reprezentanților Gazprom și nu trebuie să ne uităm ce au ei de gând să facă. Ei pot să tergiverseze cât doresc. ”
Între timp, Ministerul Energiei a elaborat un plan pentru iarnă în sectorul energetic 2024-2025, ca urmare a sistării, de la 1 ianuarie, a tranzitul de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei.
VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Dacă se limitează, sau se sistează gazul pe malul stâng , care de facto venea gratuit, asta va avea impact atât pentru noi pe energie electrică, pe malul drept, cât și ar putea genera o criză pe malul stâng, pe care tot noi va trebui să o gestionăm. ”
Pentru asigurarea cu energie electrică a malului drept al Nistrului, în caz de urgență, au fost pregătite patru linii electrice de 110 kV cu România, care vor permite alimentarea cu energie electrică de peste Prut a 35% din consumatorii din R. Moldova. Tot în 2024, întreprinderea Energocom a rezervat, în premieră, cote de energie de la Nuclearelectrica din România, la preț plafonat.
SERGIU APARATU director general interimar Î. S. "Moldelectrica": ”Anul 2023 a fost finalizată reconstrucția a celulei de 110KV la stația Gotești și respectiv a fost operaționalizată linia Fălciu-Gotești. În momentul de față avem aceste 4 linii capable să preia sarcină electrică. ”
La sfârșitul lunii noiembrie, în contextul riscului ca zona din stânga Nistrului să rămână fără gaze, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a mers la discuții cu Gazprom în Sankt-Petersburg. Vizita lui în Rusia a fost criticată de unii experți în domeniu și politicieni.
SERGIU TOFILAT expert în energetică: „Deplasrea minstrului Parlicov la Sankt-Petrsburg, de fapt a fost o capcană întinsă anume pentru a-l discredita. "
În timp ce ministrul se afla la Sankt-Petersbug, Moldovagaz a depus la ANRE o solicitare de majorare a tarifului la gaz. Astfel, prețul unui m3 de gaz a crescut, în prag de iarnă, cu 27%. Măsura a provocat un val de nemulțumiri din partea societăți, care a reproșat factorilor de decizie că nu s-au făcut achiziții de gaz când prețul era mult mai mic.
SERGIU TOFILAT membru în Consiliul de Observatori SA Moldovagaz: ”Moldovagaz în perioada mai-noiembrie nu s-a ocupat de procurarea gazelor la prețuri decente pentru sezonul de încălzire și am ajuns la situația că astăzi acest administrator cumpăra gaz la prețuri actuale care sunt destul de mari.”
Ca urmare, premierul Dorin Recean a anunțat că îl revocă din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov, și a cerut demisia directorului Energocom, Vadim Bânzari, și a lui Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Observatori de la Moldovagaz.
Din 16 decembrie 2024, R. Moldova a intrat în stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, determinată de aşteptarea sistării livrărilor de gaze rusești în regiunea transistreană.
SERGIU TOFILAT expert în energetică: „Gaz este, Europa nu se mai confruntă cu șantajul care a fost doi ani în urmă. Cu energia electrică, într-adevăr situația este dificilă dar cred că o putem depăși. Orice criză deschide și opotunități, dacă noi, ca și țară, vom avea destul discernământ, cred că putem această criză să o întorcem în favoarea noastră.”