Actualitate

Contoarele inteligente, soluție pentru economia de curent

Contoare inteligente

Pentru prima dată în Republica Moldova, consumatorii ar putea plăti diferenţiat energia electrică, în funcţie de orele de consum. Astfel, între 23:00 şi 7:00, preţul curentului va fi mai mic. De acest lucru vor beneficia cei care vor folosi contoare inteligente, instalate în cadrul unui program pilot lansat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

BFCO

Preţurile diferenţiate la energia electrică, pentru acest program pilot, au fost aprobate de ANRE şi vor intra în vigoare pe 20 ianuarie. Astfel, consumatorii casnici conectați la societatea Premier Energy Distribution vor plăti 4,32 lei pentru un kilowatt-oră consumat între orele 7 și 23 și 3,31 lei pentru un kilowatt-oră consumat între orele 23:00 şi 7:00. Consumatorii din nordul R. Moldova, aflați în zona de deservire a FEE Nord, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kilowatt-oră și de noapte de 3,90 lei pentru un kilowatt-oră.

De această facilitate vor beneficia cei care dispun de contoare inteligente, oferite în cadrul un proiect pilot lansat în 2023. Vor fi, în total, 35.000 de consumatori, adică 3% din numărul total al gospodăriilor din Republica Moldova.

PRIN TELEFON CRISTINA PERETEATCU, secretar de stat, Ministerul Energiei:

„Pe parcursul acestui proiect pilot ne propunem să vedem cum oamenii îşi schimbă comportamentul datorită tarifului diferenţiat şi vom face şi un studiu cost/beneficiu care dacă iese pozitiv, atunci ANRE va obliga ambii distribuitori să instaleze aceste contoare pentru toţi consumatorii din RM”.

Oficialul mai spune că oamenii nu vor putea, deocamdată, să cumpere şi să instaleze singuri aceste contoare. Cei care vor intra în programul pilot sunt aleşi în funcţie de localizarea geografică, statul socio-economic şi disponibilitatea infrastructurii tehnice existente. Până acum, au fost instalate doar trei mii de astfel de aparate.

CRISTINA PERETEATCU, secretar de stat, Ministerul Energiei:

„Prima ar fi contoarele pentru evidenţă comercială a energiei. Deci, cele instalate la consumatori trebuie să fie cu memorie pentru a înregistra consumul în intervale orare. Doi, toate contoarele menţionate trebuie să fie conectate la o reţea securizată de transport de date pentru citirea de la distanţă a datelor de consum. Trei, operatorii de distribuţie trebuie să dispună de platforme digitale pentru colectarea datelor de pe contoare şi platforme digitale pentru prelucrarea datelor citite. Patru, furnizorii de energie electrică trebuie să-şi modifice pachetele de servici în platformele digitale care fac calcule de facturare”.

În ţările Uniunii Europene, peste jumătate din contoarele de curent sunt de tip inteligent, ceea ce a permis economii de 15%, pentru populaţie, şi de 5% pentru companii, informează ministerul Energiei de la Chişinău. 

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter