Social

Tragediile care au marcat Republica Moldova, în anul 2024

Tragediile care au marcat Republica Moldova, în anul 2024

Anul 2024 a fost marcat de un lung șir de tragedii. Omorul tinerei însărcinate de la Orhei, reglările de conturi între grupări criminale internaţionale sau mai multe accidente violente, soldate cu un număr mare de victime - sunt doar câteva dintre dramele care au provocat durere, revoltă, dar și multe semne de întrebare. O bună parte dintre evenimentele nefericite s-au soldat cu demisii, arestări și încercări de schimbare a legislației. Chiar și așa, aceste decizii nu au putut șterge durerea celor care și-au pierdut oamenii dragi.

BFCO

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani, din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. Fata a urcat, pe 12 aprilie 2024, într-o maşină de ocazie, la volanul căreia se afla un fost poliţist, Gheorghe Cotorobai, după care a dispărut fără urmă. Aceasta fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari. ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „În spatele acestui gard înalt de cel puţin de trei metri este casa bărbatului suspectat de dispariţia tinerei de 19 ani din Orhei. Poliţiştii au scotocit fiecare colţ al gospodăriei în speranţa că vor găsi amprente sau urme biologice ce i-ar putea ajuta să o găsească pe fată. Ample căutări s-au făcut şi la alte proprietăţi ale suspectului.” Ana-Maria era însărcinată în aproape şase luni şi a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, după opt zile de căutări. Trupul neînsufleţit al tinerei fost depistat în apropierea casei suspectului, Gheorghe Cotorobai. Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. A fost eliberat din funcţie anul trecut, după ce o comisie medicală a decis că nu e apt, fizic şi psihic. Acum, Cotorobai se află în arest preventiv.

„ - Cum pledaţi dumneavoastră?

- Nevinovat.

- De ce aţi spus că probele ar fi trucate?

- Pentru că am probe.

BFCO

- Cine era în maşina dumneavoastră dacă nu Ana-Maria?

- O altă persoană.” Învinuitul riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă. Crimă a scos la suprafaţă un şir de lacune în legislaţie. VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Cu regret, poliţia încă nu are pârghia atunci când este în căutarea unei persoane dispărute, să poată intra în posesia imediată a discifrărilor şi datelor din telefon, pentru a vedea unde a fost ultima locaţie a persoanei şi pentru a începe din acel loc căutările.” Un alt omor, din cele 115 comise în acest an, este şi cel din sectorul Râşcani din Chişinău. Pe 10 iulie, un bărbat a împușcat mortal, în plină stradă, un cetăţean al Turciei, liderul unei grupări infracţionale. Criminalul era pe o bicicletă, iar victima se afla la o terasă. Poliţia vorbeşte despre o reglare de conturi între grupări criminale organizate internaţionale. Autorităţile au făcut public filmul omorului abia la începutul lunii septembrie. Potrivit oamenilor legii, crima a fost planificată din timp. Killerul a ajuns în Republica Moldova cu o altă identitate, fiind ajutat de trei complici, unul dintre ei fiind o femeie originară din Republica Moldova. VICTOR FURTUNĂ, şeful PCCOCS: „La data de 5 august 2024 au fost acumulate probe absolut suficiente pentru anunţare şi punere sub învinuire a executorului săvârşirii infracţiunii şi ai celor doi complici, care au fost puse sub învinuire pentru autorat şi complicitate la omor. Complicele numărul 3 care a fost menţionat, a fost percheziţionat domiciliul şi automobilele acesteia.” Cât despre victimă, aceasta intrase în Republica Moldova în urmă cu doi ani şi, de câteva ori, a reuşit să îşi schimbe identitatea. Imediat după crimă, au avut loc audieri în Parlament, iar la Inspectoratul General de Migraţie a fost iniţiată o anchetă internă. La mai bine de o lună de la tragedie, şeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail Vodă, şi adjuncții săi au fost demiși după ce s-au găsit nereguli în dosarul de solicitare a azilului depus de victimă.

Chiar şi aşa, statistica arată că în acest an avem o uşoară scădere a ratei criminalistice, iar oamenii legii au investigat cu 267 de infracţiuni mai puţine decât în 2023. VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Dacă anul acesta am înregistrat 19884 de informaţii despre infracţiuni. Anul precedent am avut 20.151 de informaţii. Noi vedem că avem o diminuare la acest compartiment. Marea majoritate a acestor infracţiuni de omoruri sunt acele caracteristice violenţei în familie, stării sociale.” 2024 a fost marcat şi de un şir de tragedii produse pe şosele naţionale. Un accident terifiant s-a produs în seara zilei de 19 februarie, în satul Boldureşti, raionul Nisporeni. Primarul satului Nicanor Ciochină este învinuit că a accidentat mortal un copil de 14 ani şi a fugit de la faţa locului. El a încercat să ascundă urmele tragediei. În prezent, dosarul se află pe masa magistraţilor de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani. Nicanor Ciochină se află în arest la domiciliu. „- Domnule Ciochină, cum pledaţi dumneavoastră? Eraţi dumneavoastră la volanul maşinii? De ce mă bruscaţi?

- Mă grăbesc!” Primarul riscă până la 7 ani de închisoare şi alţi doi pentru că a părăsit locul faptei. În acest dosar este învinuit şi un medic stomatolog din Nisporeni, care l-ar fi ajutat pe edil să ascundă probele. Medicul este cercetat în libertate şi nu îşi recunoaşte vinovăţia. Un alt accident violent s-a produs pe 10 august, lângă satul Codreanca. Cinci persoane au ars de vii. Şoferul care a provocat nenorocirea avea interdicție de a urca la volan. După o depăşire neregulamentară, acesta a lovit frontal un alt automobil condus de un şofer de 37 de ani, care avea și el patru pasageri. În urma impactului, ambele maşini au luat foc. O tânără de 17 ani şi o femeie de 56 de ani din maşina învinuitului au murit pe loc. Impactul a fost fatal şi pentru şoferul de 37 de ani şi doi dintre pasagerii săi. Cinci copii, cu vârste între un an şi 11 ani, au fost grav răniți in cele doua mașini. Șoferul este arestat şi îşi recunoaşte vinovăţia. El riscă până la 13 ani de închisoare.

„- Vă recunoaşteţi vina? Vă pare rău pentru cele întâmplate?

- Da. ” Pe 15 decembrie, o minoră de 10 ani a scăpat cu viaţă, însă părinţii şi bunica ei au murit în urma unui accident rutier din apropierea localităţii Rămăzan, raionul Râşcani. Vinovat pentru această nenorocire este un tânăr de 19 ani, fără permis de conducere. Maşina, care aparţine fratelui celui învinuit, nu era echipată pentru sezonul rece. Şoferul a fost arestat. Tragediile rutiere din 2024 demonstrează din nou că unii şoferi sunt iresponsabili şi ignoră regulile de circulaţie rutieră. Potrivit Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, anul acesta, în comparaţie cu perioada similară a lui 2023, a crescut cu 4% numărul deceselor şi a persoanelor rănite în accidente rutiere. GRIGORE GUZUN, şeful adjunct, INSP: „Vom înainta o propunere către Ministerul de Interne pentru a modifica sancţiunile din codul contravenţional privind conducerea fără permisul de conducere. Totodată, şi cu conducerea cu cauciucuri necorespunzător sezonului. Noi optăm pentru o dată clară de stabilit de când conducătorii trebuie să aibă cauciucurile îmbrăcate pentru sezonul de iarnă. Nu doar opţional când avem zăpadă, polei şi atunci să avem cauciucuri de iarnă.” Potrivit Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, în 2024, în Republica Moldova s-au produs peste 1.900 de accidente, care s-au soldat cu moartea a peste 200 de oameni, iar peste 2000 de persoane s-au ales cu diverse traumatisme. GRIGORE GUZUN, şeful adjunct, INSP: „Cauzele comiterii accidentelor rutiere rămân neschimbate. E topul acela în ghilimele - viteza neadecvată condiţiilor rutiere, adormirea la volan, neacordarea priorităţilor pietonilor, schimbarea direcţiei de deplasare şi nu în ultimul rând, conducerea în stare de ebrietate.” Datele poliţiei arată că o bună parte a infracţiunilor sunt comise, mai nou, în mediul online. 95 la sută din cazurile de escrocherii, şantaj şi comercializarea drogurilor au fost săvârşite prin intermediul aplicaţiilor. VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „O mare majoritate a formelor de criminalitate au migrat de pe câmpul fizic spre câmpul mediului online. Crima în mediul online nu are frontieră. Ea poate fi asigurată. Elementar, răspândirea sau informarea despre droguri din altă ţară. Escrocheria poate fi din altă ţară sau exploatarea sexuală în mediul online poate fi din altă ţară. Noi vorbim de crime în mediul online fără frontiere şi asta e foarte dificil”. Anul 2024 a fost unul de foc şi pentru pompierii din Republica Moldova. Aceştia au intervenit în mii de incendii, care s-au soldat cu zeci de morţi şi sute de persoane rănite. Nerespectarea regulilor de exploatare a sobelor a fost cea mai des întâlnită cauză care a dus la aceste tragedii. IGSU a înregistrat peste 50 de cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon, soldate cu 16 morţi, dintre care trei copii.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter