Actualitate

Situația în stânga Nistrului rămâne îngrijorătoare. Unii locuitori își fac griji: „Am trecut mai greu de această noapte”

Situația în stânga Nistrului rămâne îngrijorătoare. Unii locuitori își fac griji: „Am trecut mai greu de această noapte”

Şi astăzi au fost întreruperi temporare ale energiei electrice în regiunea separatistă transnistreană. Localnicii din mai multe sate au fost anunţaţi că nu vor avea curent până la ore târzii, când temperaturile pot scădea la -8 grade Celsius. Autorităţile de la Chişinău spun că situaţia energetică în regiune este îngrijorătoare, deficitul de curent fiind de circa 30% din necesarul de consum. Responsabilii de la Ministerul Energiei îi îndeamnă, din nou, pe oameni să facă economie pentru a nu suprasolicita sistemul energetic naţional.

BFCO

Ieri, mai multe localităţi din stânga Nistrului au rămas fără curent timp de aproximativ trei ore. În această perioadă, oamenii s-au încălzit cum au putut. Presa locală a anunţat aseară că doi vârstnici şi-au pierdut viaţa după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la o sobă. Dacă unii locuitori din zonă îşi fac griji pentru ce va urma, alţii se arată optimişti.

„Am trecut mai greu de această noapte. Este foarte frig, pereţii sunt reci. Copilul este învelit bine, dar… Mai departe se anunţă îngheţuri…”

„Faptul că am ajuns într-o astfel de situaţie instabilă ca acum… sincer, mie chiar mi-e frică, dar încercăm să rezistăm. Sperăm să fie bine, poate cumva se va rezolva.”

„Mă duc la prieteni. Ei încă au lumină, aşa că o să petrecem timpul împreună.  Contez pe reşou şi pe pisică.”

Astăzi deconectările durează chiar şi câte patru ore şi se întind până la miezul nopţii. Aşa-zisele autorităţi ale regiunii separatiste spun că măsura e necesară pentru că localnicii consumă mai mult decât poate produce centrala electrică din zonă şi că, în ultimele 24 de ore, au fost peste 120 de defecţiuni la reţelele electrice. Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerului Energiei, a scris pe internet că situaţia din stânga Nistrului rămâne îngrijorătoare.

CONSTANTIN BOROSAN: "Deficitul de putere înregistrat pe malul stâng al Nistrului este de circa 30% din necesarul de consum, enorm pentru sistemul energetic. (…) Dacă nu va fi deconectat un număr suficient de consumatori, există riscul să cadă întregul sistem."

Oficialul mai declară că rețelele electrice ale celor două maluri sunt interconectate şi autorităţile constituţionale monitorizează evoluția situaţiei. El îndeamnă, din nou, oamenii să facă economie la curent.

CONSTANTIN BOROSAN: "Ca să nu riscăm să avem parte de o experienţă similară și pe malul drept, rugăm în continuare toți consumatorii să folosească rațional energia, mai ales în orele de vârf (dimineața 07:00–11:00 și seara 18:00-23:00), când aceasta este importată la preț mai mare."

Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazelor. În aceeaşi situaţie sunt şi localitățile din Zona de Securitate, controlate de autorităţile constituţionale. Tiraspolul a refuzat ajutorul umanitar oferit de Guvernul de la Chişinău alături de partenerii de dezvoltare, dar şi ajutorul autorităţilor pentru cumpărarea gazelor de pe piaţa europeană.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter