Actualitate

Interviurile Telejurnalului // Vadim Codreanu, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: „UE este partenerul nostru comercial strategic”

post-img
Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) în Republica Moldova, Vadim Codreanu

Invitatul ediţiei de astăzi este directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) în Republica Moldova, Vadim Codreanu.

BFCO

 

CARINA MULLER: Bun găsit şi mulţumim că aţi dat undă verde invitaţiei. Într-un bilanţ scurt pe final de an, domnule Codreanu, care sunt principalele rezultate obținute de ODA în 2024 cu sprijinul proiectului „UE pentru IMM-uri?”

VADIM CODREANU: Bună seara şi bine v-am găsit. Vă mulţumesc pentru întrebare. Pe parcursul anilor, noi am implementat mai multe iniţiative, inclusiv „UE pentru IMM-uri”. Pe lângă rezultatele pe care le discutăm acum, avem şi altele. Avem şi garanţii de portofoliu, avem şi garanţiile individuale, avem şi proiectul „Prima Casă”, programul „373”. 


Dacă e să ne referim strict la „UE pentru IMM-uri”, este un program prin care Uniunea Europeană completează resursele oferite de către bugetul de stat pentru implementarea a 7 programe de suport financiar nerambursabil dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii. Până în prezent, la iniţierea acordului cu Uniunea Europeană, avem acord suport financiar pentru 234 de companii în valoare de peste 5,4 milioane de euro.  

BFCO

CARINA MULLER: Atunci când vorbim despre beneficiari direcți, cum a fost distribuită asistenţa financiară în rândul IMM-urilor din zonele rurale? Ce sectoare au fost cele mai vizate? Care au fost principalele realizări în reducerea migrației rurale și crearea de locuri de muncă?

VADIM CODREANU: Dacă vorbim despre programul „UE pentru IMM-uri”, acestea sunt dedicate în conformitate cu politicile statului şi programele de intervenţie ale statului. Ei (n.r: antreprenorii) s-au aliniat la programe pe care le gestionăm noi. Iar din cele existente, din rândul migranţilor care doresc să investească în Republica Moldova sau pentru suportul antreprenoarelor, tinerilor, dezvoltarea turismului rural şi alte programe pe care le implementăm.

Peste 80% din resursele alocate din suma 5,4 milioane de euro sunt alocate în zonele rurale. De asemenea, sunt alocate resurse pentru industria prelucrătoare, o treieme pentru dezvoltarea agriculturii şi lanţurilor valorice în industria alimentară, pentru servicii, precum şi pentru activităţi de cazare şi alimentaţie publică. T.C.04.31

CARINA MULLER: ODA sprijină constant implicarea femeilor în afaceri, dar şi a tinerilor. Ce progrese s-au înregistrat în cadrul acestor proiecte?

VADIM CODREANU: Programul „Start pentru Tineri” este dedicat tinerilor de până la 35 de ani, care iniţiază un program. Proiectul presupune un suport financiar nerambursabil tinerilor care se lansează în afaceri, care nu au experienţă în afaceri şi presupune un suport financiar nerambursabil de până la 200.000 de lei. Iar pentru antreprenoriat femenin, anul 2024 a înregistrat lansarea unui program nou care presupune mai multe componente: suport financiar nerambursabil pentru antreprenoarele debutante. Vorbim de o sumă de 200.000 de lei. Iar pentru afacerile gestionate de doamnele şi domnişoarele care sunt în creştere, care au un istoric de dezvoltare şi vor să crească, vorbim despre un istoric financiar de 500.000 de lei care poate fi acordat în proporţie de 70% din valoarea de investiţie eligibile.

CARINA MULLER: Dacă am face un profil al întreprinzătorului, în ceea ce priveşte tinerii dar şi femeile, care ar fi activităţile şi zonele de activitate?

VADIM CODREANU: În ceea ce priveşte tinerii şi antreprenoare, sunt puţin diferite de celelalte domenii pe care le gestionăm noi. Vorbim despre industria prelucrătoare, servicii care au o pondere mai mare în domeniile de activitate ale tinerilor şi antreprenoarelor pentru că sunt domenii care presupun mai puţin capital, fie vorbim despre lansare în afacere sau creştere, sunt domenii care au marjă de eroare cât mai mare. Ne bucurăm să vedem că se înregistrează cereri mai multe decât putem gestiona sau decât putem aloca noi resurse, în limita bugetului existent.

CARINA MULLER: Mai exact, care sunt start-upurile spre care s-au orientat tinerii în 2024?

VADIM CODREANU: Avem prestări servicii de decor, de recreere, servicii de consultanţă, servicii de organizare a evenimentelor, afaceri care ţin de producerea de prelucrarea materiei prime, de integrarea lor în lanţul valoric, de exporturi. Şi toată paleta de servicii, nu avem limitări.  

CARINA MULLER: În ceea ce priveşte 2025-2026, care sunt prioritățile ODA pentru următorii doi ani în cadrul acestui proiect? Vor exista noi programe sau inițiative care să completeze cele șapte existente?

VADIM CODREANU: Desigur, sunt iniţiative la care se lucrează împreună Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării. Sunt iniţiative care presupun suport financiar nerambursabil, sunt iniţiative pe termen lung, cu o rată a finanţării preferinţială mai ieftină decât nivelul pieţii şi o perioadă de finanţare mai lungă.  Lucrăm şi la dezvoltarea unor produse care să încadreze atât granturi, cât şi finanţare pe termen lung. Accesul la finanţare este una dintre problemele majore cu care se confruntă antreprenorii din Republica Moldova. Încercăm să creăm, să-i ajutăm în crearea unui ecosistem pentru dezvoltarea inovaţiilor. Vrem ca agenţii economici sau oamenii din Republica Moldova să fie implicaţi tot mai mult în dezvoltarea ideilor inovative pe care le pot creşte  şi pot genera valoare adăugată. Dorim ca serviciile pe care le gestionăm să fie digitale astfel încât antreprenorii să fie cât mai puţini nevoiţi să interacţioneze direct cu noi şi să furnizeze acte şi tot felul de documente. Să reducem din birocraţie, să accelerăm viteza cu care analizăm şi să oferim instrumente care să ofere predictibilitate atunci când este vorba de finanţare. Totodată, şi competitivitatea, ceea ce înseamnă costuri reduse.

CARINA MULLER: Vorbind despre atragerea de fonduri şi de investiții: Ce măsuri se vor lua pentru a atrage mai multe investiții străine și a facilita accesul IMM-urilor pe piețele externe?

VADIM CODREANU: Acest proces este unul dinamic. Nu s-a întrerupt niciodată. Noi suntem mereu în colaborare cu Ministerul şi partenerii de dezvoltare pentru a atrage astfel de resurse. Chiar săptămâna trecută, Ministerul German al Economiei a alocat alte 20 de milioane pentru capitalizarea fondurilor, pentru creşterea economică, această sumă vine să completeze alte 10 milioane acordate anul trecut şi în baza cărora noi vom acorda finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova, prin intemerdiul instituţiilor financiare, pe termen lung la costuri reduse. 


Totodată, dorim să combinăm produsele astfel încât să oferim, pe lângă finanţarea pe termen lung, şi produs de garantare întrucât nu toată lumea are gaj suficient pentru a acoperi restul de credit. 


Astfel, să stimulăm înterprinderile prin anumite componente de grant în funcţie de anumiţi indicatori pe care îi propune Guvernul în relaţia cu antreprenorii, în obiectivele de dezvoltare economică şi angajamentele pe care le avem faţă de partenerii de dezvoltare.

CARINA MULLER: Ce planuri aveţi pentru 2025-2026, când vorbim despre piaţa externă?

VADIM CODREANU: Avem în dezvoltare un program de integrare în lanţurile valorice, inclusiv în cele internaţionale, adică să putem ajuta antreprenorii cu suport financiar nerambursabil mai mare pentru a se adapta cerinţelor internaţionale de calitate, de siguranţă, de branding, de calitatea produselor etc. 

Tot felul de servicii necesare pentru a  accesa o piaţă în vederea menţinerii pe piaţa externă. Încercăm să dezvoltăm şi un ecosistem pentru dezvoltarea industriei de consultanţă, lucru important pentru antreprenorii care doresc să aibă acces la finanţare şi mai ales în contextul eventualelor fonduri de pre-aderare.

CARINA MULLER: În contextul procesului de pre-aderare, aţi menţionat anterior şi despre Planul de Creştere Economică, în valoare de 1,8 miliarde de euro, însă doar o parte din această sumă va fi dedicată acestui sector. Uniunea Europeană este un partener strategic al Organizaţiei, cum a sprijinit, dacă facem un bilanţ, UE în realizarea obiectivelor organizaţiei şi dacă există discuţii despre suplimentarea finanţării sau extinderea finanţării Organizaţiei post 2026?

VADIM CODREANU: Uniunea Europeană estre un parterner strategic de foarte mulţi ani. A ajutat antreprenoriatul din Republica Moldova prin diferite forme, prin diferite instituţii, inclusiv prin intermediul ODA. Noi suntem azi în proces de finalizare a implementării unui grant de 8 milioane de euro alocat pentru suplinirea fondurilor. Vorbim despre o parte din resursele de 1,8 miliarde de euro, care va fi alocate de UE prin intermediul ODA antreprenorilor. 

Desigur, vorbim de foartă multă asistenţă tehnică atât la nivel de dezvoltare instituţională, cât şi la nivel de dezvoltare a întreprinderilor pentru că avem astăzi instituţii care sunt sistemic mai mici decât întreprinderile din Uniunea Europeană. Iar atunci când sunt mai mici, efectul economiei de scară spune că aceste costuri marginale sunt mai mari pentru noi, astfel nu putem fi competitivi. Iată de ce Uniunea Europeană ne ajută cu asistenţă tehnică ca să se alinieze la standardele europene. Este partenerul nostru comercial strategic, numărul unu, al Republicii Moldova. 


CARINA MULLER: Drept argument economic, domnule Codreanu, ce mesaj doriți să transmiteți întreprinzătorilor care nu au aplicat încă pentru sprijin în cadrul acestor programe?

VADIM CODREANU: Să fie curajoşi, să nu uite să verifice mereu comunicatele ODA şi ale Ministerului Dezvoltării Economice, să beneficieze de cursurile gratuite oferite de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul ODA pentru a se familiariza cu proceduri şi elemente de bussines necesare pentru sustenabilitate şi să pregătească proiecte investiţionale pentru a putea aplica atunci când vor fi porţile deschise pentru diferite oportunităţi.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter