14 sate din Zona de Securitate, controlate de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova, vor fi racordate la reţelele naţionale pentru a putea fi aprovizionate cu gaze naturale de Moldovagaz. Iar Varniţa şi Copanca vor fi conectate la reţelele de curent ale Premier Energy. Decizia a fost aprobată astăzi de Comisia pentru Situaţii Excepţionale de la Chişinău, în contextul crizei energetice din regiunea transnistreană. Între timp, Biroul pentru Reintegrare precizează că şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului vor învăţa online până la sfârşitul lunii. Pentru celelalte instituţii de învăţământ, Tiraspolul a decis azi să prelungească vacanţa.
Decizia CSE prevede ca în 14 localităţi din raioanele Anenii Noi, Căușeni și Dubăsari, conectate tehnologic la rețelele de pe malul stâng al Nistrului, să fie făcute investiţii pentru aprovizionarea cu gaze de pe malul drept. Între timp, mai multe sate primesc deja volume mici de gaze naturale de la Moldovagaz.
VADIM CEBAN, directorul interimar, Moldovagaz: „Este un protocol semnat la nivel de operatorii Vestmoldtransgaz, Moldovagaz şi TiraspolTransGaz, privind aprovizionarea localităţilor inclusiv din Zona de Securitate, inclusiv cele care sunt aprovizionate prin conductele Tiraspoltransgaz, dar în afară de localităţile care sunt conectate din raionul Dubăsari: Cocieri, Moldovata Nouă şi Corjova. Acolo posibilitate nu este. Alte localităţi au posibilitatea să primească gaz din contul rezervelor care sunt cumulate în conductele magistrale”.
DANIELA DANILOV, jurnalist TVR MOLDOVA: „O altă decizie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale prevede ca Premier Energy să asigure în timp util racordarea rețelelor electrice din satele Varnița și Copanca la rețelele sale de distribuție. Iar temporar, mai multe instituţii de importanţă socială din Cocieri şi Varniţa să fie dotate cu generatoare”.
Din cauza situaţiei din regiunea transnistriană, elevii de la şcolile cu predare în limba română vor învăţa online până pe 31 ianuarie. Un ordin în acest sens a fost semnat de Ministerul Educaţiei. Cât despre celelalte instituţii de învăţământ, reprezentanţii celulei de criză din stânga Nistrului au hotărât să prelungească vacanţa elevilor până pe data 19 a lunii. Vor continua şi deconectările temporare de curent. Aşa-numiţii lideri din regiune susţin că nu au primit sprijin din partea Chişinăului.
VADIM KRASNOSELSKI, aşa-numitul lider de la Tiraspol: „Sunt multe informaţii potrivit cărora Republica Moldova vrea să ne ajute şi noi refuzăm ajutorul. Totul e o minciună! Nu a existat nicio ofertă de asistență din partea Republicii Moldova sau a altor state până astăzi. De aceea, stimaţi cetăţeni, sunt sigur că această situaţie se va rezolva. Nici nu am dubii. Dar pentru asta trebuie timp”.
O retorică similară are şi Moscova, care a venit cu o nouă ameninţare la adresa Republicii Moldova.
AMBASADA FEDERAȚIEI RUSE ÎN REPUBLICA MOLDOVA: „Trebuie de înțeles că ignorarea intenționată de către autoritățile de la Chișinău a numeroaselor probleme în relațiile cu Gazprom este principala cauză a situației de criză din regiune. Sunt răspândite afirmații mincinoase și manipulatoare despre "abandonarea Tiraspolului de către Moscova". Am avertizat în repetate rânduri că astfel de acțiuni nu vor rămâne fără răspuns."
Autorităţile Republicii Moldova reiterează că această criză este parte a unui plan de propagandă a Kremlinului şi amintesc faptul că au propus ajutor Tiraspolului.
DANIEL VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI R. MOLDOVA: „Este parte a unui plan mai mare de manipulare și propagandă menit să genereze frică și nemulțumire pe ambele maluri ale Nistrului. Se răspândește ideea că Chișinăul ar fi vinovat pentru criza de pe malul stâng; se prezintă întreruperile de energie drept o "acțiune intenționată" a autorităților moldovenești pentru a "pedepsi" locuitorii din stânga Nistrului (…) Realitatea: propaganda rusă încearcă să creeze o poveste în care Moldova devine "actorul problematic care nu soluționează criza", deși Guvernul de la Chișinău a propus soluții clare pentru evitarea crizei."
Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazelor. De atunci, Centrala de la Cuciurgan a început să funcţioneze pe cărbune. Aceasta nu reuşeşte, însă, să acopere tot necesarul de energie pentru malul stâng, deficitul fiind de circa 30%. Autorităţile au anunţat recent că Tiraspolul a refuzat atât sprijinul umanitar, cât şi ajutorul Chişinăului pentru a cumpăra gaze de pe piaţa europeană.