Social

Leova, primul oraş din republică care a pus în aplicare o iniţiativă de microcipare a câinilor cu stăpân

Microciparea câinilor, în Leova

Leova este primul oraş din Republica Moldova care a pus în aplicare o iniţiativă de microcipare a câinilor cu stăpân. Anul trecut, au fost cipaţi peste opt sute de căţei, iar campania va continua şi în 2025.

BFCO

Afecţiunea faţă de animalul de companie l-a încurajat pe Andrei Vasiliev, din oraşul Leova, să accepte ciparea câinelui său.


ANDREI VASILIEV, locuitor Leova: „Am un câine foarte drăgălaş şi suntem ataşaţi de dânsul. În cazul în care dispare, cu ajutorul cipului, mai uşor o să-l găseşti. Îi îndemn pe toţi oamenii să-i vaccineze, cei care au câini buni, prieteni. Mai prieteni ca şi câinii nu mai este nimeni”.


Toți stăpânii de câini din Leova au fost introduși într-o bază de date. Ciparea căţeilor este gratuită.

BFCO


„Este bine aşa, cu cipare pentru că mai uşor o să-l găsim. Este bine deoarece câinele când se pierde sau pleacă în stradă şi cumva stăpânul nu-l găseşte, sau altcineva, autorităţile locale îl găsesc, poate să-l aducă înapoi la stăpân acasă”.


Prin această acţiune, autorităţile susţin că va fi redusă rata de abandon a câinilor. Ciparea a fost extinsă şi la căţeii fără stăpân, care au fost sterilizaţi. Proiectul va continua şi în 2025, urmând să cuprindă și alte orașe.


ARTIOM BONARI, operator evidenţă câini: „Ciparea câinilor a fost cumva în două mari etape. Prima etapă a fost cu câţiva ani în urmă. S-a făcut o bază de date. Anul acesta, noi undeva în martie- aprilie am făcut actualizarea acestei tabele şi am adăugat. În total cred ca s-au adunat în jur de 800 de câini cu stăpâni. Câinii care sunt fără stăpân şi care sunt prinşi de catre hingheri, la fel sunt sterilizaţi şi le-am dus şi o evidenţă. Fiecare câine a fost cipat, are un număr, are un mic document care afirmă că el a fost sterilizat, când a fost asta şi după ce a fost sterilizat el a primit şi un garou cu un număr anumit. Fiecare câine pe care îl vedem în oraş cu un mic plastic la ureche, el a fost sterilizat”.


Acţiunea de microcipare a câinilor a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei Obşteşti pentru Protecţia Animalelor fără stăpân.


ALEXANDRU BUJOREAN, primar Leova: „Am mers la peste 800 de gospodării, de case individuale din oraşul Leova. Am convins şi am explicat proprietarilor de ce este necesara. Am paşaportizat peste 800 de animale, şi cu stăpân inclusiv. După ce am început noi, această abordare ar trebui să fie una naţională, astfel încât fiecare căţel prins în stradă, indiferent de locaţia sa şi de raionul în care se află, să fie documentat imediat pe baza acelui cip pe care noi l-am implantat, să cunoaştem cine este stăpânul, cum a ajuns el în stradă şi de ce a fost manifestată iresponsabilitatea într-un caz sau altul”.


Abandonul câinilor este o problemă socială în Republica Moldova. Cadrul legislativ actual este insuficient deoarece nu încurajează sterilizarea sau adopţia câinilor într-un mod eficient.


KARL LUGANOV, preşedinte Organizaţia "Societatea Umană": „O soluţie, în primul rând, ar fi baza legislativă. Dacă noi vorbim despre oraşe, trebuie să fie adoptat un regulament de întreţinere a câinilor. Înregistrarea şi microciparea şi sterilizarea, dar şi în al treilea rând educaţia si informaţia populaţiei, acestea trei trebuie să fie la bază”.


Microciparea câinilor domestici va continua şi în acest an și există deja câteva orașe care doresc să se alăture campaniei. Proiectul este coordonat de ONG-ul "Societatea Umană și beneficiază de sprijinul "Naturewatch Foundation", în colaborare cu Primăria Leova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter