Frumoasa tradiţie se păstrează şi în localităţile din nordul Republicii Moldova. Gospodarii aşteaptă colindătorii cu dulciuri, crăciunei şi bani.
În satul Șolcani, din raionul Soroca, uliţele răsună de colinde. Cete de copii şi maturi au îmbrăcat straie de sărbătoare şi merg din casă în casă pentru a vesti Naşterea Domnului.
"Am sărbătorit, de când suntem mici, Crăciunul pe stil vechi, 7 ianuarie. Păstrăm această tradiţie ca o stimă pentru părinţii noştri şi mergem cu colindul pe la gospodari să le aducem o bucurie şi atmosfera de sărbătoare."
"Vestim Naşterea Domnului nostrum, Isus Hristos. Mergem cu colindele noastre de la străbuni. Familia noastră are o colindă culeasă de la părinţii soţului care nu mai sunt. Dar noi am reînviat-o."
"Spre seară, noi obişnuim cu rudele, mergem, întâi la fraţi surori, părinţi, din casă în casă , la cei dragi, colindăm pentru a aduce vestea Naşterii lui Isus Hristos."
An de an, Natalia Rotaru se pregăteşte pentru a întâmpina colindătorii. În ajun, a copt colaci, crăciunei şi a pregătit bucate pentru masa de sărbătoare. Iar gospodarul casei, Boris Rotaru, scoate din beci cel mai bun vin.
NATALIA ROTARI, locuitoare a satului Şolcani, r. Soroca: Cetele de urători, colindători, ne aduc bucurie în suflet, magia sărbătorilor de iarnă, ne vestesc naşterea Domnului Isus Hristos. Păstrăm şi tradiţiile."
BORIS ROTARU locuitor al satului Şolcani, r. Soroca: Îi servim cu cel mai gustos vin din satul Şolcani. Turnăm şi dumnealor or aprecia şi ne-or spune."
Naşterea lui Iisus este vestită astăzi de colindători până seara târziu. Tradiţiile de iarnă nu se opresc aici. În seara de 13 ianuarie, în ajun de Sfântul Vasile, pe stil vechi, cete de tineri pornesc prin sat cu uratul.