Premierul Canadei a anunţat că demisionează. Anunțul vine într-un moment de mare incertitudine pentru partidul său, care se confruntă cu o scădere semnificativă a sprijinului popular și cu perspective electorale sumbre.
Trudeau, care a condus Partidul Liberal al Canadei la victorie în trei alegeri consecutive, începând din 2015, a explicat că decizia sa a fost luată după ce a realizat că, în condițiile în care se află în mijlocul unor conflicte interne și o polarizare tot mai adâncă, nu mai poate fi cel mai bun candidat pentru a conduce țara în viitoarele alegeri. „Această țară merită o alegere reală la următoarele alegeri”, a declarat Trudeau, adăugând că, dacă partidul său se află în mijlocul unor lupte interne, nu va putea să ofere soluțiile necesare provocărilor economice și sociale cu care se confruntă Canada.
Decizia lui Trudeau de a se retrage marchează sfârșitul unei ere în politica liberală canadiană, un mandat caracterizat de realizări semnificative, dar și de controverse. În primii săi ani la putere, Trudeau a fost apreciat pentru inițiativele sale progresiste, inclusiv lupta pentru drepturile minorităților și schimbările climatice, și a reușit să obțină un acord de liber schimb reînnoit cu Statele Unite sub conducerea președintelui Donald Trump, potrivit TVR Info.
Totuși, în ultimul an, sprijinul față de Trudeau a scăzut vertiginos, pe măsură ce electoratul s-a concentrat mai mult pe problemele economice interne, precum inflația și costurile ridicate ale locuințelor, dar și pe migrarea ridicată, iar Trudeau nu a reușit să răspundă în mod eficient acestor provocări.
Partidul Liberal se află într-o perioadă de incertitudine, iar demisia lui Trudeau vine în contextul în care, până în octombrie, Canada trebuie să organizeze alegeri generale. Totuși, este posibil ca acestea să aibă loc mai devreme, având în vedere că opoziția din Parlamentul Canadei, condusă de Partidul Conservator al lui Pierre Poilievre, a promis să depună o moțiune de neîncredere și să forțeze alegeri anticipate.
Potrivit sondajelor recente, Partidul Liberal se află într-o poziție delicată, cu doar 16% din sprijinul popular, în timp ce conservatorii au un avans de 45%. Această situație a fost agravată de o campanie de strângere de fonduri mult mai puternică din partea conservatorilor, care au adunat de trei ori mai mulți bani decât liberalii în primele nouă luni ale anului 2024.
În perioada următoare, Partidul Liberal se va confrunta cu o bătălie internă pentru alegerea unui nou lider. Printre principalii candidați se numără Mark Carney, fost guvernator al Băncii Canadei și al Băncii Angliei, care ar putea intra în cursă dacă partidul decide să aleagă un lider din afacerea politică existentă. De asemenea, Chrystia Freeland, fostul ministru de finanțe și actual vicepremier al Canadei, este văzută ca un posibil succesor, în ciuda demisiei sale recente, care a marcat începutul crizei politice ce a dus la retragerea lui Trudeau. Alți posibili candidați includ Dominic Leblanc, actualul ministru de finanțe, care are sprijin substanțial în cadrul partidului.
Indiferent de cine va deveni noul lider liberal, acesta va trebui să se pregătească pentru o campanie electorală extrem de dificilă, cu provocări economice majore, inclusiv o posibilă impunere a unui tarif de 25% pe toate exporturile canadiene către Statele Unite de către administrația președintelui ales Donald Trump, care își va începe mandatul pe 20 ianuarie 2025.
În plus, alegătorii canadieni vor fi mult mai preocupați de identitatea națională și de viitorul progresiv al țării, după aproape un deceniu de guvernare liberală. Toate acestea vor constitui provocări colosale pentru viitorul lider liberal.
Pe măsură ce Canada se pregătește pentru o nouă eră politică, întrebarea rămâne: ce va însemna acest sfârșit de mandat pentru viitorul partidului și al națiunii? În fața unei economii în slăbire și a unei politici interne mai polarizate ca niciodată, viitorul Partidului Liberal al Canadei și al întregii țări este mai incert decât oricând.