Începând de astăzi, locuitorii din regiunea transnitreana vor rămâne fără energie electrică şi câte opt ore pe zi. Întreruperile temporare de energie s-au dublat din cauza unui consum prea mare. În timp ce mulţi oameni continuă să stea în frig şi fără lumină, Tiraspolul a găzduit recent două concerte. Comisia Europeană îndeamnă autoproclamatele autorităţi din regiune să coopereze cu Chişinăul, în înteresul populaţiei locale.
Autoproclamatele autorităţi din stânga Nistrului anunţă că, de astăzi, deconectările de energie electrică vor avea loc de două ori pe zi, câte patru ore.
COMUNICATUL AUTORITĂȚILOR NERECUNOSCUTE DE LA TIRASPOL "Motivul revizuirii graficului este dezechilibrul dintre consum și producția de energie electrică. Cantitatea de energie generată nu este suficientă pentru a acoperi tot consumul actual. Noul regim ne va permite să ajustăm consumul de energie la nivelul pe care îl pot asigura generatoarele. Mai mult, acesta ne va permite să reducem riscul de avarii în rețele, din cauza utilizării frecvente a echipamentelor electrice."
Deconectările afectează mulţi locuitori din regiune. Potrivit presei locale, combinatul de lactate din Tiraspol a fost nevoit să treacă pe combustibil diesel, iar biletele la troleibuz în Bender s-au scumpit. În perioada întreruperilor de energie, au fost şi situaţii în care oamenii au rămas blocaţi în ascensor.
"Vreau şi să râd şi să plâng. În urmă cu 15 minute, eram în ascensor, am fost blocată în ascensor. Se întâmplă în Tiraspol. Voiam să urca acasă, la etajul 9, şi dintr-o dată s-a stins lumina."
În timp ce aşa-zisele autorităţi îi îndeamnă pe oameni să facă economie, la "Palatul Republicii" din Tiraspol au fost două concerte, susţinute de orchestra militară a forţelor paramilitare din regiune. Presa internaţională transmite că reprezentanţii Comisiei Europene îndeamnă aşa-numiţii lideri zonali să accepte ajutorul Chişinăului.
ANITTA HIPPER, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL COMISIEI PENTRU AFACERI EXTERNE: "Înțelegem că Guvernul Republicii Moldova a propus deja energie și asistență umanitară Transnistriei, ceea ce nu a fost acceptat până acum. Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale."
Celula de criză a estimat că rezervele de cărbune ale Centralei Termoelectrice Moldovenești vor fi epuizate până la sfârșitul lunii ianuarie. Ele nu vor fi suficiente pentru cele 50 de zile planificate, adică până în februarie 2025. Guvernul a propus asistenţă tehnică Tiraspoului pentru a cumpăra energie electrică de pe piaţa europeană.
În replică, cei de la Tiraspol neagă că li s-a propus ajutor. Iar Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a transmis ieri o nouă ameninţare Republicii Moldova, pe fondul situaţiei din stânga Nistrului.
Tot aseară, Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a condamnat, cităm, "afirmațiile false, menite să dezbine societatea din Republica Moldova și să camufleze adevărata origine a crizei energetice din regiunea transnistreană".
Ministerul de Externe a dispus convocarea reprezentantului Ambasadei Federației Ruse.
Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără energie termică după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazelor.