Schimbările climatice sunt subiectul unei expoziţii de fotografie şi secvenţe de film alb-negru, găzduită de Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău. Imaginile îşi propun să tragă un semnal de alarmă privind diferenţele vizibile între iernile bogate în zăpadă de altă dată şi cele de acum. Iar astfel de schimbări dramatice se întâlnesc la toate anotimpurile, spun organizatorii manifestării.
MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Expoziția "Clima în alb negru" prezintă 37 de fotografii şi selecţiuni din filme şi reportaje realizate în secolul trecut. Toate reflectă momente din viața de atunci a oamenilor din Republica Moldova. Se pot observa diferenţele semnificative, de exemplu, între iernile de acum, cu temperaturi relativ ridicate şi sărace de precipitaţii, şi cele de atunci, bogate în zăpadă.
Expoziţia a fost pregătită de Grupul de iniţiativă "Clima prin Obiectiv", care îşi propune să conştientizeze populaţia privind pericolul schimbărilor climatice.
SINCRON LAURENŢIU MUTRUC, membru, grupul de iniţiativă "Clima prin Obiectiv": „Am vrut să le transmitem oamenilor că aceste diferenţe nu sunt întâmplătoare. Ele au un fir roşu toate la un loc. Ele toate, într-un fel sau altul ţin de schimbările de climatice. Poate nu e normal să se întâmple atât de repede schimbările într-o generaţie şi atunci ce putem face fiecare din noi ca să încetinim această accelerare a schimbărilor climatice.”
ELENA TACU, membrul grupului de iniţiativă "Clima prin Obiectiv": „Ceea ce dorim să facem este să inspirăm oamenii să fie curioşi, să afle mai multe despre schimbările climatice şi să se informeze şi să vadă ce acţiuni pot să facă pentru a avea grijă ca să nu ajungem peste 20 de ani la încă o expoziţie la care să ne uităm şi să spunem: Ah, dar noi am avut ploaie atunci sau la noi erau ploi şi inundaţii.”
Zinaida Tacu a contribuit la realizarea expoziţiei cu imagini din arhiva personală.
ZINAIDA TACU, participant la expoziţie: „Acolo aveam vreo 20 de ani şi era cu totul altceva, în natură... Dar cel mai tare mă impresionează schimbarea iernii, pentru că într-adevăr când era iarna, o simţeai pe obraji, simţeai viscolul care te loveşte. Era extraordinar, e ceea ce ne lipseşte cel mai mult.”
Văzând expoziţia, vizitatorii au fost încurajaţi să apeleze şi la propriile amintiri, dar şi să conștientizeze gravitatea efectelor pe care omul le poate avea asupra naturii.
„Îmi amintesc bine, anii trecuţi aveam ocazia să mergem la săniuş. Crăciunul pe vechi era tot timpul un motiv pentru noi, copiii, fiind în vacanţă, să savurăm din plin timpul de afară. Este important să ne reamintim lucrurile acestea şi în acelaşi timp să arătăm şi tinerei generaţii cât de mult s-a schimbat clima şi cât de important este să avem grijă de mediul care ne înconjoară.”
„Noi trăim la sat şi copiii mai au parte de săniuş, dar nu avem zăpadă şi troiene care au fost cândva şi este foarte trist. Agricultura a suferit foarte mult. Mă uit aici ce este reprezentat, noi acum nu avem parte de aşa ceva.”
Expoziţia poate fi vizitată până pe 10 ianuarie. Iniţiativa este implementată cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chişinău şi Asociaţiei Adept, în cadrul programului Tulip Youth Academy.