Actualitate

„Lumea nu este foarte alarmată”. A doua zi cu întreruperi de curente în stânga Nistrului

video

Este a doua zi în care mai multe localităţi din regiunea separatistă transnistreană au fost deconectate temporar de la energia electrică. Astăzi, întreruperile au fost de trei ore, dar mâine ar putea fi de patru ore. Aşa-zisele autorităţi din stânga Nistrului spun că recurg la această măsură pentru că localnicii consumă mai mult decât poate produce centrala electrică din zonă. În acelaşi timp, Tiraspolul refuză să primească ajutor de la Chişinău pentru a cumpăra gaz de pe piaţa europeană.

BFCO

Mai mulţi locuitori din stânga Nistrului au publicat ieri pe internet videoclipuri din perioada deconectărilor enegiei electrice, care au durat o oră. Am discutat cu directorul Liceului Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Tighina, care ne-a confirmat că situaţia în zonă este îngrijorătoare. MARIA ROIBU, director, Liceul Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Tighina:

„Clar că sunt deconectări. Cum ar putea să nu fie deconectări dacă toată lumea conectează câteva dispozitive electrice să se încalzească în apartament. Ieri, au fost deconectări, pe sectoare. În oraș, au fost deconectări. Am vorbit cu cineva din blocul nostru, eu trăiesc într-un bloc cu nouă niveluri și am întrebat cum se descurcă. Zice: trei cămine avem. Ăsta e un început... Ce o să fie mai târziu, nimeni nu înțelege. Lumea, deocamdată, nu este foarte alarmată. Dar eu cred că ei, pur și simplu, nici nu conștientizează cât de complicată este situaţia. Sincer, vă spun că eu nu mă gândesc la mine. Eu mă gândesc la oamenii bătrâni, la bolnavi, la copii”.

Directorul Liceului Teoretic ,,Alexandru cel Bun” din Tighina spune că şcolile cu predare în limba română din regiune vor învăţa online în noul semestru. „Ieri, m-a sunat un tătic care are șase copii la noi la școală. Primul este în clasa șaptea, ultimul – în clasa întâi. El știe că noi avem posibilitatea să oferim laptopuri la toți copiii, dar eu mă gândeam, Doamne, dar câte camere trebuie să încălzească, să poată toți copiii să participe la ore?”. Aşa-zisele autorităţi din regiune spun că rețelele electrice sunt suprasolicitate şi că deconectările vor continua, pentru perioade de până la patru ore. Aşa-numitul președinte de la Tiraspol, VADIM KRASNOSELSKI:

„Deconectările de o oră nu sunt suficiente pentru a asigura siguranța sistemului de alimentare cu energie. Producția nu acoperă consumul care a crescut brusc. Duminică, întreruperile de patru ore vor începe la ora 8 dimineaţa”. Presa locală scrie că, de la 1 ianuarie, aproximativ 28 de persoane au cerut ajutor la centrele de cazare temporară, care sunt încălzite. Au fost înregistrate şi cinci incendii din cauza nerespectării regulilor de siguranță la exploatarea sobelor.

Regiunea transnistreană a renunţat, pe timp de noapte, şi la iluminatul stradal. Oamenii de acolo spun că încearcă să facă faţă condiţiilor actuale cum pot. Între timp, Tiraspoltransgaz a refuzat ajutorul oferit de Energocom şi Moldovagaz pentru a putea cumpăra gaze naturale din Europa. VADIM CEBAN, directorul interimar al Moldovagaz: „Ei refuză să procure şi ne recomandă să continuăm discuţiile cu Gazprom. Reacţia noastră... eu nu ştiu, noi, deocamdată, nu avem o comunicare în acest sens cu Gazprom. Nici până la data de 9 ianuarie nu cred că va fi acest lucru este posibil. Dar oportunităţi sunt, pe piaţă sunt gaze, se poate procura şi aduce”. Şi brutăria din Râbnița, care coacea aproximativ două tone de pâine pe zi, nu mai funcționează după ce au fost oprit gazul.

Pentru Reuters, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova se confruntă cu o criză de securitate, după ce regiunea transnistreană a închis fabricile, a restricționat încălzirea centralizată și a impus întreruperi periodice de curent. „Criza energetică din Transnistria, lăsată fără gaze de Kremlin, a fost premeditată de Rusia cu scopul de a prelua puterea în Moldova, pe care să o folosească apoi în războiul său împotrva Ucrainei”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. Şi analistul politic Nicolae Negru consideră că această criză a fost creată artificial de Moscova, pentru a distabiliza situaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. „Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără gaze după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea. În aceeaşi situaţie sunt şi localitățile din Zona de Securitate, controlate de autorităţile constituţionale de la Chişinău. Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au refuzat ajutorul umanitar oferit de Guvernul de la Chişinău, alături de partenerii de dezvoltare, constând în alimente, medicamente, combustibil, generatoare sau transportul bolnavilor la spitalele de pe malul drept al Nistrului”.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter