Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova respinge „dezinformarea periculoasă” lansată de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, care încearcă să deturneze responsabilitatea pentru o criză pe care Moscova însăși a generat-o, acuzând Bruxelles-ul, Kyivul și Chișinăul pentru situația din regiunea transnistreană.
„Să fie foarte clar: responsabilitatea pentru livrările de gaze în regiunea transnistreană revine integral Federației Ruse și companiei Gazprom, care au ales să nu își respecte obligațiile contractuale și să nu ofere soluții viabile pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze. Decizia de a sista livrările este una strict politică, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova. Orice încercare de a atribui această responsabilitate altor părți este nu doar falsă, ci și profund cinică”, se spune într-un comunicat al MAE al Republicii Moldova.
Guvernul Republicii Moldova susține că a demonstrat că este angajat în sprijinirea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv în perioade dificile, precum sezonul rece.
„Ministerul Afacerilor Externe cere insistent Ambasadei Federației Ruse să înceteze imediat campania de dezinformare, care dăunează și mai mult relațiilor bilaterale și tensionează situația regională. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea reprezentantului Ambasadei Federației Ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Tatiana Barac.
Ambasada Rusiei la Chișinău se declară îngrijorată de situația de pe malul stâng al Nistrului și aruncă vina pe „Occidentul colectiv” și Ucraina, după ce însuși Gazprom a refuzat să livreze gaze naturale prin gazoductul transbalcanic pentru Transnistria după 31 decembrie 2024, când a expirat acordul cu privire la tranzit pe teritoriul ucrainean.
„Ignorarea intenționată de către autoritățile de la Chișinău a numeroaselor probleme în relațiile cu Gazprom este principala cauză a situației de criză din regiune. În afară de aceasta, politicile distructive ale regimului sângeros al lui Vladimir Zelenski nu fac decât să alimenteze criza energetică din Republica Moldova”, se menționează într-un comunicat al ambasadei publicat pe canalul său de Telegram.
Citește și: