La Criuleni au început lucrările de construcţie a unei unități moderne de procesare a subproduselor de origine animală. Va fi prima întreprindere de acest gen din Republica Moldova, care va folosi tehnologii de ultimă generaţie pentru a transforma în deşeuri, corpuri sau părţi de animale ce nu pot fi consumate de oameni. Valoarea proiectulului se ridică la 13,5 milioane de euro.
GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: Unitatea de procesare va fi construită pe o suprafață de 2,5 hectare, teren în administrarea Întreprinderii de Stat "Stațiunea Didactică Experimentală Criuleni". Lucrările au început acum o săptămână.
Locul construcției unităţii de procesare a subproduselor de origine animală a fost ales strategic, în centrul Republicii Moldova, pentru a oferi acces ușor agenților economici. Muncitorii au la dispoziție un an pentru a finaliza lucrările.
GHEORGHE BURDILĂ, antreprenor: Am început construcția blocului administrativ, pe partea dreaptă îl vedeți. În prezent, decopertăm stratul fertil de pe teren și îl transportăm în orașul Criuleni, unde primarul ne-a pus la dispoziție un teren. După finalizarea acestei etape, urmează să începem lucrările pentru fundații.
În cadrul complexului vor fi utilizate tehnologii moderne de procesare a subproduselor animale, înlocuind incinerarea cu sterilizarea sub presiune. Subprodusele vor fi transformate în făină ce va fi folosită ca hrană pentru animale, dar şi ca biocombustibili pentru energie și încălzire.
EUGEN VOINIŢCHI, coordonator, proiectul Agricultura Competitivă în Moldova: Vor fi două clădiri, unde va fi instalat acest utilaj specializat. La moment este plătit deja avansul şi este dat în producere acest utilaj. Utilajul este produs în olanda. Vor fi utilizate proceduri privind Securitatea mediului. Nu va fi miros întrucât va fi o staţie de purificare a aerului.
Proiectul este finanțat de Banca Mondială, prin intermediul proiectului "Agricultura Competitivă în Moldova", cu o valoare totală de 13,5 milioane de euro. Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că noul sistem este esențial pentru dezvoltarea sectorului zootehnic și pentru protejarea mediului.
IURIE SCRIPNIC, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Dacă noi dezvoltăm sectorul o să ajungem şi la o cantitate de până la 40 de tone pentru procesare zilnic. E o cantitate, de aceea noi ne propunem ca aceste cantităţi să fie colectate şi noi să rezolvăm încă o problemă şi vorbim de mediul înconjurător.
Construcția urmează să fie dată în exploatare până la sfârșitul anului 2025, iar unitatea ar trebui să devină funcțională la începutul ui 2026.