Actualitate

„Repercusiuni extrem de negative”. De ce a respins Tiraspolul ajutorul Chișinăului la cumpărarea gazelor pentru Transnistria

post-img
Așa-zisul soviet suprem, parlament, de la Tiraspol.
Sursa foto: Ilie Gulca

Tiraspoltransgaz a respins, pe 2 ianuarie, asistența Moldovagaz la achiziționarea gazelor de pe piețele europene pentru Transnistria și a insistat pe continuarea negocierilor cu Gazprom după ce gigantul rusesc a oprit, pe 1 ianuarie curent, livrarea sub pretextul unor datorii ale Republicii Moldova, fără să precizeze despre care mal al Nistrului este vorba.

BFCO

„Schema alternativă propusă de Moldovagaz prevede achiziționarea gazelor pe platformele europene, ceea ce înseamnă trecerea de la livrări stabile din partea Gazprom la achiziții pe condiții speculative la prețuri mult mai mari și instabile. O asemenea abordare are repercusiuni extrem de negative asupra nivelului de viață al cetățenilor și condițiile de funcționare a întreprinderilor din Transnistria”, se spune în răspunsul Tiraspoltransgaz către Moldovagaz pe 2 ianuarie curent.

În prezent, programul și condițiile livrărilor în Transnistria, precizează furnizorul de la Tiraspol, sunt stabilite de contractul din 29 decembrie 2006 dintre Gazprom și Moldovagaz, precum și cel din 11 ianuarie 2011 dintre Moldovagaz și Tiraspoltransgaz, acorduri valabile până pe 30 septembrie 2026. 

În realitate, Tiraspolul a respins ajutorul Moldovagaz, deoarece preferă să obțină în continuare gaze gratuite din partea Gazprom. Gazul oferit de gigantul rusesc reprezintă sursa principală de existență a regimului separatist prorusesc din Transnistria. 

Potrivit Veridica.md, Tiraspolul speră că va avea gaze rusești după 9 ianuarie, doar pentru necesitățile proprii. 

Pe 28 decembrie 2024, Gazprom a oprit livrările în Republica Moldova pe 1 ianuarie 2025, invocând drept cauză pretinsul refuz al Republicii Moldova „de a stinge datoria” și obișnuința de a „nu-și îndeplini regulat obligațiile de plată conform contractului”. Gazprom-ul nu a precizat ce fel de datorii are în vedere, cele pe care le pretinde de la malul drept, în valoare de 709 milioane de dolari, sau cele ale malului stâng, în mărime de 10,5 miliarde de dolari. 

BFCO

Regimul secesionist de la Tiraspol spune că Gazprom nu a înaintat nicio pretenție financiară față de Tiraspoltransgaz. Problema constă în faptul că furnizorul transnistrean nu are contract direct cu Gazprom și nici nu poate să semneze un asemenea acord.   

Conform celor două contracte menționate de Tiraspoltransgaz, malul stâng al Nistrului a primit anual până pe 31 decembrie 2024 din partea Gazprom peste 2 miliarde de metri cubi de gaz. Cea mai mare parte din acest volum era destinat funcționării Centralei Termoelectrice Moldovenești (Moldgres), proprietate a Rusiei.

În baza gazelor oferite gratuit de Gazprom, până pe 31 decembrie 2024, Moldgres a produs electricitate pentru malul drept al Nistrului în schimbul a 20 de milioane de dolari pe lună. 

Banii achitați de consumatorii de pe malul drept al Nistrului pentru electricitate erau folosiți pentru acoperirea deficitului bugetar al regimului separatist prorus, și nu au fost plătiți Moldovagaz pentru livrări.     

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor