Localitățile Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova, Vasilievca din raioanele Dubăsari, localitățile Hârbovăț și Varnița din raionul Anenii Noi, dar și Fârlădeni, Hagimus și Copanca din raionul Căușeni, ce sunt în prezent dependente de rețelele de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele gestionate de Moldovagaz, potrivit unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale.
Totodată, conform deciziei Comisiei, localitățile Varnița și Copanca, racordate la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi conectate la rețeaua Premier Energy Distribution SA.
De asemenea, localitățile Varnița din Anenii Noi și Cocieri din Dubăsari vor primi generatoare electrice în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice.
Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va oferi generatoare electrice: patru la Varnița și unul la Cocieri, necesare pentru asigurarea cu energie electrică a instituțiilor publice din aceste localități (grădinițe, licee și centre comunitare). Iar primăria de la Cocieri va primi alte două generatoare ca să asigure alimentarea neîntreruptă cu apă a localității.
Din Fondul de intervenție al Guvernului au fost alocate 233 000 lei pentru motorina necesară funcționării generatoarelor, dar și pentru peleții cazangeriei Liceului Teoretic din Varnița.
Centrul de plasament pentru persoane vârstnice din Cocieri va beneficia de suport în transportarea motorinei, în completarea generatorului de capacitate mare care a fost trimis săptămâna trecută.
Criza energetică din regiunea transnistreană s-a agravat odată cu decizia Gazprom de a suspenda livrările de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025.
Gigantul rus invocă pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană.
Autoritățile constituționale de la Chișinău au enunțat de mai multe ori că sunt pregătite să ajute regiunea transnistreană cu surse alternative de energie.
În prezent, malul drept al Nistrului își acoperă necesitățile energetice cu producție internă și importuri, după ce, începând cu 1 ianuarie 2025, Centrala de la Cuciurgan nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului. Între timp, în regiunea transnistreană au loc deconectări de energie electrică.
Citiți și: