România și Republica Moldova au solicitat Comisiei Europene derogarea temporară de la plata certificatelor de CO2, care dublează prețul energiei electrice oferită de București Chișinăului. Acest lucru ar ajuta Guvernul Republicii Moldova să suporte mai ușor cheltuielile de acoperire a consumului de energie pentru malul drept al Nistrului, care a rămas fără energia electrică oferită până la 31 decembrie de Centrala de la Cuciurgan din Transnistria.
Despre aceasta a anunțat ministrul Energiei al României, Sebastian Burdula, la un post de televiziune din România:
„Noi ne-am adresat Comisiei Europene, atât eu, m-am adresat comisarului pentru energie comisarului pentru mediu, cât și premierul Recean, care a scris Comisiei, și le-am solicitat o derogare temporară de la plata acestor certificate de CO2, care, pur și simplu, dublează prețul energiei electrice de la vreo 400-500 de lei MWh până la peste 1.000 lei MWh.”
Potrivit lui Sebastian Burduja, livrarea de energie electrică către Republica Moldova este o „datorie morală” a României” pentru „frații noștri de peste Prut”.
După ce Gazprom a stopat livrările de gaze către regiunea transnitreană, Moldgres, un producător important de energie electrică din Transnistria, a încetat să mai livreze energie Chișinăului, acoperindu-și cu mare greu necesitățile locale.
În aceste condiții, încă din prima zi a anului 2025, consumul de energie electrică de pe malul drept al Nistrului este aisgurat în proporție de circa 50% de către România, în baza unui contract semnat de SA Energocom și Nucrearelectrica pentru livrarea a 100 de Megawați în bandă peste Prut.
De asemenea, se poartă discuții și cu OMV Petrom pentru 100 de Megawați de la centrala pe gaz de la Brazi, dar și cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200 de Megawați.