Energocom şi Moldovagaz şi-au anunţat astăzi disponibilitatea să ofere asistenţă Tiraspoltransgaz pentru a putea achiziţiona gaze naturale pentru regiunea transnistreană de pe orice platformă europeană. Între timp, în stânga Nistrului, unde, de ieri, Gazprom a oprit livrările de gaz, oamenii caută alternative pentru a se încălzi. Întrunite în şedinţă, aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol susţin că situaţia este sub control, deşi nu au venit cu o soluţie pentru criza din regiune.
Directorul adjunct al Liceului Lucian Blaga, cu predare în limba română, din Tiraspol, a anunțat că școala a fost deconectată de la reteaua de gaz, iar situaţia rămâne incertă pentru cel de-al doilea semestru de studii.
RAISA PĂDUREAN, director-adjunct, Liceul "Lucian Blaga", Tiraspol: De pe 1 au deconectat şi apa caldă şi căldura. La noi este centralizat. Şcolile ruseşti le-au anunţat deja că vor învăţa online. Noi, şcolile cu predare în limba română nu am primit încă o indicaţie.
Incertitudinea domină şi în rândul populaţiei. Potrivit autorităţilor separatiste, aproape 75 de mii de gospodării şi peste 130 de clădiri administrative sunt debranşate de la reţeaua de gaz. Mai mulţi oameni au rămas deja fără loc de muncă. Din imaginile postate pe internet, se vede cum sunt cozi la magazinele de electrocasnice, in cautarea unor surse alternative de incalzire.
RAISA PĂDUREAN, director-adjunct, Liceul "Lucian Blaga", Tiraspol: În apartamente e frig. Acum e bine că e cald afară şi un pic ne menţinem care mai avem reşouri electrice, dar oricum, se răcesc pereţii şi se simte frigul.
Localnic, raionul Râbnița: S-a stins gazul brusc şi ne încălzim cu ce avem, condiţionere, sobe pe lemne. Mulţi vin de la oraş la noi în sat pentru că ei tot nu au gaz şi vin la sate, unde au părinţi, neamuri.
Astăzi, Moldovagaz şi Energocom şi-au anunţat disponibilitatea de a ajuta Tiraspoltransgaz să cumpere gaz de pe platformele europeane. S-au făcut teste şi există posibilitatea livrării prin rute alternative cum ar fi coridorului transbalcanic.
Comunicat Moldovagaz: "Energocom, împreună cu Moldovagaz sunt dispuse să ofere suportul tehnic și comercial Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze în baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală."
Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol spun că situaţia ar fi sub control şi acuză Chișinăul de criza energetică.
SERGHEI OBOLONIC, aşa-zisul ministru al Dezvoltării Economice: Au fost deconectate de la gaz 131 de şcoli şi 147 de grădiniţe. Totodată, mai mult de 130 de clădiri administrative ale instituţiilor statului au fost deconectate de la căldură. Volumul de gaz pe care îl avem va fi suficient. În gazoduct avem acum 13 milioane de m3.
VADIM KRASNOSELSKI, aşa-zisul lider al regiunii transnistrene: Anul începe cu această şedinţă operativă. Nu este un început uşor, avem probleme, avem deconectări de gaz în regiunea transnistreană. În cea mai mare parte, am fost pregătiţi, cum am vorbit anterior.
ANDREI CURĂRARU, expert WatchDog: Autorităţile nerecunoscute din stânga Nistrului nu au altă opţiune decât să învinuiască Republica Moldova. Este clar că i s-a dat indicaţia să o facă inclusiv de la Moscova pentru a arăta că acest cum numesc ei „genocid” este realizat de comun acord de Republica Moldova şi Ucraina. Ceea ce vedem noi este acoperirea acelor probleme sociale care sunt în creştere, am văzut şi preţuri mai mari la pâine.
Reamintim că aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au refuzat ajutorul oferit de Guvernul de la Chişinău alături de partenerii de dezvoltare. Este vorba despre ajutor umanitar precum alimente, medicamente, combustibil, generatoare sau transportul bolnavilor la spitalele de pe malul drept al Nistrului.