Actualitate

Mai ieftin noaptea, mai scump ziua. Cum funcționează prețurile diferențiate pentru energia electrică

post-img
foto simbol

Moldovenii cu contoare inteligente vor plăti tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum. Măsura aprobată vineri de ANRE se aplică în raport cu furnizorii Premier Energy și SA Furnizarea Energiei Electrice Nord și va intra în vigoare începând cu 20 ianuarie 2025.

BFCO

Ce înseamnă această schimbare pentru consumatori?

Noile prețuri diferențiate oferă posibilitatea consumatorilor care dețin contoare cu înregistrare pe intervale orare de a reduce factura pentru energia electrică consumată, beneficiind de tarife mai avantajoase în intervalele orare de consum redus în sistemul electroenergetic.

Astfel, consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy Distribution, vor plăti 4,32 lei pentru un kilowatt-oră consumat între orele 7 și 23 și 3,31 lei pentru un kilowatt-oră consumat între orele 23:00 și 7:00.

Consumatorii din regiunea de nord a R. Moldova, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kilowatt-oră și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.

Este o obligație sau un drept?

ANRE subliniază că aplicarea acestui sistem este un drept, nu o obligație. Fiecare consumator care dispune de un contor cu înregistrare pe intervale orare poate decide dacă dorește să beneficieze de prețurile diferențiate. Această măsură vine în sprijinul celor care doresc să-și gestioneze mai eficient consumul de energie și să reducă impactul facturilor lunare. Cei interesați sunt îndemnați să contacteze furnizorul lor de energie pentru detalii privind implementarea noului sistem.

 Cum funcționează prețurile diferențiate?

BFCO

Noile prețuri reglementate aprobate de ANRE stabilesc două intervale de tarifare:

  • Orele de vârf (7:00 – 23:00) – preț care reflectă costurile de procurare a energiei în orele de vârf
  • Orele de consum redus (23:00 – 7:00) – preț mai mic, care reflectă costurile de procurare a energiei în perioada golului de sarcina de noapte

Prețurile diferențiate în funcție de orele de consum sunt deja aplicate în numeroase state europene și reprezintă o soluție eficientă pentru o gestionare mai echilibrată a consumului energetic.

Pentru o informare detaliată, consumatorii interesați pot consulta anexele la hotărârile ANRE, disponibile pe site-ul oficial www.anre.md, unde sunt prezentate prețurile aplicabile în funcție de categoria de consum.

Care sunt avantajele pentru consumatori?

✔ Reducerea costurilor – consumând mai multă energie în afara orelor de vârf, consumatorii pot reduce factura.

✔ Contribuție la stabilitatea rețelei – un consum distribuit echilibrat pe parcursul zilei reduce presiunea pe infrastructura energetică.

Potrivit autorităților, introducerea tarifelor diferențiate este un pas important în schimbarea comportamentului de consum energetic în Moldova și reducerea consumului în orele de vârf. În prezent, curba de consum ajunge la cote înalte dimineața și seara, între orele 7-11 și 18-23, iar pentru acoperirea cererii de energie aceasta este importantă la prețuri mai mari de pe bursa OPCOM din România. Astfel, volumele de energie scumpă influențează tariful general pentru consumatorii finali.

„Marea majoritate a întreprinderilor au instalate contoare inteligente, care permit aplicarea tarifelor diferențiate. Odată cu introducerea acestor tarife consumatorii industriali își vor putea programa activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici”, a declarat Secretarul de stat Constantin Borosan.  

De menționat că în 2025, Ministerul  Energiei urmează să implementeze, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, un program pilot, prin care în instituțiile publice, dar și în gospodării casnice vor fi instalate contoare inteligente pentru energia electrică. Până la sfârșitul anului 2025 vor fi instalate 35.000 de dispozitive smart, ceea ce reprezintă 3% din totalul de 1,4 milioane de consumatori de electricitate. Primul contor a fost instalat deja la Guvern. 

Citește și: Consumatorii vor achita mai mult pentru electricitate. ANRE a aprobat noile tarife

Cum va compensa Guvernul tarifele majorate la electricitate și căldură

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter