Intrarea în spațiul Schengen va aduce un „impuls masiv” economiei României, de care are nevoie țara „pentru a depășit acest context internațional dificil”. Despre aceasta scrie premierul României, Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
„Dispariția punctelor de frontieră de la granița cu Ungaria și Bulgaria reprezintă mai mult decât un moment simbolic, constituie garanția că exporturile românești vor avansa puternic în acest an. Iar asta înseamnă mai mulți bani care vor întra în conturile firmelor noastre și un suport solid pentru dezvoltarea economiei românești”, scrie premierul.
Potrivit lui Ciolacu, integrarea totală a României în Schengen este „o dovadă că, atunci când ne urmărim cu insistență marile obiective naționale, avem toate motivele să reușim”.
„Iar eu cred în forța noastră de a reuși să depășim împreună toate obstacolele”, conchide Marcel Ciolacu.
Amintim, România este, din 1 ianuarie 2025, membru cu drepturi depline al Spaţiului Schengen, după 18 ani de la momentul integrării în Uniunea Europeană. În prezent, Spaţiul Schengen acoperă 29 de ţări (25 din cele 27 de state membre, precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) şi 420 de milioane de persoane. Controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost încă ridicate, iar Irlanda nu face parte din Schengen.