De două zile, şi localitățile din Zona de Securitate, controlate de autorităţile constituţionale de la Chişinău, sunt fără căldură şi fără gaze. În localitatea Varniţa, doar grădiniţa a mai rămas conectată la gaz. Iar antreprenorii sunt îngrijoraţi şi nu ştiu cum îşi vor gestiona afacerile mai departe. Este o perioadă complicată şi pentru localnici. În timp ce unii se pot încălzi de la sobele din gospodării, cei care locuiesc în apartamente fac faţă mai greu situaţiei.
Andrei şi Vera Mânzarari s-au trezit, ieri dimineaţă, cu locuinţa rece, după ce compania rusă Gazprom a închis robinetul. Soţii speră să rămână conectaţi măcar la electricitate.
„E tare greu, tare, tare… Iată am făcut mâncare încă de la revelion şi vom încălzi ce mai avem la cuptor. Nu facem… avem un ceainic electric, facem cu el ceaiul, bem dimineaţa, la amiază şi seara. Nu ştiu până când va fi greutatea asta, dar e tare greu, mai ales pentru noi doi pensionari, nu e nimeni lângă noi. Eu nu pot, umblu cu două cârje.”
Deşi 90 la sută din localitate este conectată la gaz, mulţi localnici au mai păstrat sobele, ceea ce îi ajută să facă faţă situaţiei. Nu toţi, însă, au alternative.
„Ne-am pregătit din timp, am ştiut… noi am trăit şi fără gaz şi încă nu am stricat tot ceea ce a fost, avem reşouri, avem sobă.”
„Oricum e iarnă, avem copii mici, sunt mulţi bătrâni, nu toţi au sobă acasă, nu toţi au plite electrice, ca să facă mâncare, să se încălzească.”
„E cam greu, dar mă descurc, ce să fac? Dimineaţă când mă duc la bucătărie, deschid plita electrică şi mă încălzesc oleacă şi apoi în altă cameră am o sobă şi fac focul. Poate ne vom descărca… dacă aşa au venit timpurile, de la bine să te duci drept în jos… ca într-o groapă.”
„La noi, deci, calorifele sunt calde. E bine, e călduţ în grădiniţă.”
Singura clădire conectată la gaz este grădiniţa din localitate. Nu se ştie, însă, ce va fi mai departe.
MARGARITA ŞMÎGA, director, creşa-grădiniţa "Romaniţa": „Părinţii au fost anunţaţi din timp că e posibil ca grădiniţa să fie deconectată de la căldură şi am venit cu nişte alternative. Dacă va fi lumina, va activa o grupă şi vor frecventa doar copiii ai căror ambii părinţi lucrează, doar în aşa caz. În cazul în care nu vom avea nici electricitate, atunci vom sta acasă. Am vorbit şi cu directoarea liceului, ne vor ajuta cu două săli de clasă, în caz dacă va fi frig în grădiniţă.”
ALEXANDR NICHITENCO, primar, satul Varniţa: „Grădiniţa... mi-au promis că o să fie încă 18-20 de zile cu gaz. Liceul e deconectat. La liceu, pe data de 9, când o să iasă copiii, ne străduim la maxim să găsim peleţi, pentru că avem cazangerie pe sursă alternativă, deci pe peleţi. Şi este o problemă pentru că-i căutăm şi nu sunt. Vedem, am discutat şi cu conducerea şi poate hotărâm. La ora 14 o să am echipa din stare excepţională. O să ne întâlnim, o să vedem ce facem.”
Continuă să activeze şi Centrul de Sănătate din localitate.
GHENADIE BEŞELEA, şef, Centrul de Sănătate Varniţa: „Instituţia în acest moment se încălzeşte datorită sistemelor de aer condiţionat, care sunt practic în fiecare birou şi în acest moment avem o temperatură potrivită pentru activitate. Închiderea instituţiei, categoric, nici nu se discută. Instituţia activează. Deserveşte populaţia toată care este la evidenţă, 15.500 de populaţie.”
Au trebuit să facă schimbări peste noapte şi antreprenorii ale căror afaceri depind de gaz şi electricitate.
SERGIU VICOL, administrator, pizzerie: „Este o problemă, acum... încercăm cumva să ne descurcăm, să refacem tot ce este... nu am fost pregătiţi, ştiţi cum... Jumătate din utilaje este pe lumină, jumătate este pe gaz şi acum tot ce e pe gaz, trebuie să trecem pe lumină.”
În dimineaţa zilei de 1 ianuarie, în mai multe localităţi din regiunea transnistreană şi Zona de Securitate a fost sistată furnizarea gazelor naturale, a încălzirii centralizate și a apei calde, după ce gigantul rus Gazprom a oprit livrările. Au fost deconectaţi şi consumatorii casnici din localitățile controlate de Chişinău: Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fîrlădeni.