Actualitate

Ușile Uniunii Europene se deschid pentru funcționarii publici din Republica Moldova

Ușile Uniunii Europene se deschid pentru funcționarii publici din Republica Moldova

Se deschid uşile Uniunii Europene pentru funcţionarii publici din Republica Moldova. La Bruxelles a fost semnat un acord între Moldova și Comisia Europeană, ce va permite angajaţilor instituţiilor publice să participe la programele Experți Naționali în Formare Profesională şi Experți Naționali Detașați. Suntem prima țară aflată în proces de aderare la Uniunea Europeană care va beneficia de aceste proiecte.

 Acordul privind participarea funcţionarilor publici din Republica Moldova la programele europene NEPT și SNE a fost semnat de Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, şi vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.


JOHANNES HAHN, Comisarul european pentru buget și administrație: Astăzi, semnăm un Acord care va oferi funcționarilor publici oportunitatea de a veni la Bruxelles, de a lucra ca experți naționali secundari sau să participe la instruiri oficiale. Asta va oferi posibilitatea consolidării cooperării și pregătirii echipelor dvs. pentru negocierile de aderare. 


CRISTINA GHERASIMOV, vicepremierul pentru Integrare Europeană: Acest program ne va permite să ne îmbunătățim abilităţile şi cunoştinţele, direct de la Comisia Europeană. Astfel, vom prelua expertiza şi o vom implementa acasă, aşa încât să consolidăm capacităţile echipei noastre implicate în procesul de integrare europeană.

Potrivit acordului, funcționarii publici vor fi detașați la Programele europene NEPT și SNE de două ori pe an, pe o durată de la trei la cinci luni. Republica Moldova a început, oficial, negocierile de aderare la Uniunea Europeană în iunie 2024.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter