Actualitate

Poliția a înregistrat circa 20 de plângeri de la cetățenii care au primit carduri MIR

Poliția a înregistrat circa 20 de plângeri de la cetățenii care au primit carduri MIR

Poliţiştii din Moldova au înregistrat aproximativ 20 de plângeri de la cetăţenii care au devenit victime ale unei scheme frauduloase după ce au primit carduri "MIR" de la o bancă din Rusia, împărţite de susţinătorii lui Şor. Şeful IGP, Viorel Cernăuţean, susţine că oamenilor legii le este dificil să examineze astfel de cazuri, deoarece posesorii de carduri nu deţin niciun contract cu banca rusească.


Primele plângeri la poliţie au fost înregistrate acum 10 zile, de la câţiva cetăţeni din nordul Moldovei. Oamenii legii au mai fost sesizaţi şi de locuitori din Orhei, dar şi din Chişinău. Susţinătorii blocului "Victoria", care au oferit datele personale din buletine, s-ar fi trezit cu datorii pe care urmează să le plătească băncii ruse Promsveazbank. Aceștia au fost informați că, începând cu luna noiembrie, trebuie să ramburseze creditul obținut anterior.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şef, Poliţia naţională: Nicio persoană cel puţin nu poate prezenta la ziua de astăzi un contract care a servit baza încheiată cu această bancă care a servit temei de livrare a acestor sume pe contul său. Noi nu înţelegem a fost un contract de creditare, a fost un împrumut sau care a fost până la urmă motivul, scopul acestor transferuri. Atunci când vom intra în posesia anumitor documente şi vom putea face o analiză, cu siguranţă vom reveni cu detalii la capitolul dat.

Deputata Marina Tauber, afiliată fugarului penal Ilan Şor, neagă că pe numele posesorilor cardurilor MIR au fost luate credite.

SNC RO EA, MARINA TAUBER, deputat:  Nu sunt credite. Noi asta nu vom lăsa aşa. Ei au intrat cumva în posesia numărului băncii, nu ştiu cum ei asta au făcut, dar dacă ei au făcut asta pe teritoriul ţării noastre, asta cu siguranţă operatorii noştri. Noi vom face investigaţie. Noi vom depune foarte multe demersuri şi vom vedea cine asta a făcut. Domnul Ilan Şor a declarat public şi deschis că sunt unele programe lansate fie de dumnealui, fie de organizaţia "Eurasia", care susţin diferite proiecte. Asta nu înseamnă racolarea oamenilor.

Promsveazbank se află sub sancțiuni internaționale. Banca este utilizată de gruparea "ȘOR" și așa-zisa organizație "Eurasia", în spatele căreea se află serviciile speciale ruse, pentru a crea cardurile MIR, eliberate masiv cetățenilor Republicii Moldova cu scopul de a-i corupe.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter