Actualitate

Studiu: 70% din secțiile de vot sunt complet inaccesibile pentru cei cu mobilitate redusă

Studiu: 70% din secțiile de vot sunt complet inaccesibile pentru cei cu mobilitate redusă

Suntem în ajunul unor noi alegeri în Republica Moldova. Dar şi de această dată e o provocare pentru persoanele cu nevoi speciale să-şi exercite dreptul democratic. Un studiu arată că peste 70% din secţiile de vot sunt complet inaccesibile pentru cei cu mobilitate redusă. Asta deşi sunt amenajate în instituţii publice care ar trebui să respecte standardele de accesibilitate. O alternativă ar fi utilizarea urnei mobile.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: O astfel de secție de votare vedem și pe strada Grigore Ureche din sectorul Centru al Chișinăului. Spațiul este complet inaccesibil, cu zeci de trepte și nicio rampă care să permită deplasarea persoanelor cu dizabilități.

Aici votează de mulţi ani şi Cornel Baran. Expert financiar de profesie, el spune că această problemă e tratată cu indiferenţă de autorităţi.

CORNEL BARAN expert financiar: Eu, la vârsta de 32 de ani, de fiecare dată am votat la această secţie şi, cu părere de rău, cum a fost inaccesibilă aşa şi a rămas, nu s-a schimbat nimic.  De fiecare dată vin la secţia de votare, vin cu un unchi de al meu, care mă ajută să mă ridic pe aceste trepte. Nu am apelat niciodată la urna mobilă, deşi bănuiesc că, din 160 de mii de persoane cu dizabilităţi câte sunt în Republica Moldova, dacă 10% merg la secţia de votare este bine. Majoritatea cred că solicită această urnă mobilă.

Cornel spune că secţia de votare este inaccesibilă nu doar pentru cei care folosesc un scaun rulant, dar şi pentru persoanele care se deplasează cu ajutorul unui baston.

CORNEL BARAN expert financiar:  Vă daţi seama, dacă o persoană foloseşte baston, ea nu o să poată urca pe scările astea, o să fie destul de complicat.  Trebuie să fie o rampă, dar pentru că vedem câte scări sunt aici, eu aş opta mai bine ca autorităţile locale să schimbe în general secţia de votare, să nu fie în această bibliotecă.

Un studiu realizat de Alianța INFONET şi Asociația "MOTIVAȚIE", la comanda Comisiei Electorale Centrale, arată că peste 70% din instituțiile publice în care de obicei se organizează alegeri sunt inaccesibile persoanelor cu nevoie speciale. Doar 18 secții de votare, adică 0,89% din total, sunt complet accesibile.

ACCESIBILITATEA SECŢIILOR DE VOTARE

Inaccesibile                        1448 de secţii (72%)
Accesibile                          18 secţii (0,89%)
Parţial accesibile                551 de secţii (27%)
Total secții evaluate            2017


În astfel de situaţii, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale îi sfătuiesc pe alegători să ceară urna mobilă.

ANGELICA CARAMAN preşedinte, Comisia Electorală Centrală:
Pentru aceste alegeri, de altfel, am prevăzut şi cabine speciale pentru votarea la domiciliu, pentru ca să păstrăm şi secretul votului.  Va fi echipată echipa de la biroul electoral cu aceste cabine, vedem cum ne reuşeşte să acoperim toate secţiile de votare, pentru că avem o achiziţie limitată.
Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în Republica Moldova sunt peste 160 de mii de persoane cu nevoi speciale, ceea ce reprezintă 6,5% din populaţia ţării.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter