DE CE EU?

Campania TVR Moldova „DE CE EU?”. Libera circulație spre UE - o punte spre modernizare și conectare la economia globală

Campania TVR Moldova „DE CE EU?”. Libera circulație spre UE - o punte spre modernizare și conectare la economia globală

De la liberalizarea regimului de vize, aproape fiecare cetăţean al Republicii Moldova a călătorit cu paşaportul biometric în ţările Uniunii Europene. În cifre, asta înseamnă peste 2,5 milioane de persoane şi peste 30 milioane de călătorii. Au fost reunite familiile și s-au vizitat cele mai frumoase destinaţii europene. Libera circulație a însemnat și conectarea la economia globală și sprijin pentru modernizarea Republicii Moldova. Cum văd cetățenii aceste schimbări, vă spunem în reportajul din cadrul campaniei De ce EU?

Franţa, Spania, Portugalia, România, Ungaria, Cegia, Germania, Olanda.

Sunt doar câteva destinaţii europene pe care le-au vizitat cetăţenii Republicii Moldova, doar cu paşaportul biometric.  Călătoriile fără vize au deschis noi oportunități oferind basarabenilor posibilitatea să-și viziteze rudele și prietenii stabiliți în statele membre ale UE, să exploreze diversitatea culturală a Europei și să își dezvolte cunoștințele și abilitățile prin participarea la programe de mobilitate și educație.


„Nu ai nevoie să te gândești cum să obții o viză, sau cât timp poți sta acolo”.

„Libertatea asta de mișcare, de a alege unde trăiești, unde lucrezi, ce faci este foarte importantă pentru orice ființă umană, drepturile fundamentale ale unui om. Cândva am învățat limbi străine la școală și nu înțelegeam de ce am nevoie de l.franceză dacă nu voi ieși din țară. Avem de câștigat toți”.

Oamenii îşi aduc aminte cu tristeţe de perioada de până la liberalizarea circulaţiei în UE. Multi au plecat ilegal, chiar cu riscul de a-și pierde viața. Altii au asteptat zile în şir, în cozi interminabile, cu dosare groase, pentru a primi o viză.

DIANA MOCANU, organizator de călătorii: Eu am trecut prin chinurile obţinerii vizelor. Asta a fost cea mai neagră perioadă a vieţii mele.  Ţin minte ziua în care am avut liber la călătorii. Trebuia să merg în Oslo, în vacanţă. M-am dus mândră cu paşaportul moldovenesc la serviciul de frontieră şi am zis noi de astăzi mergem fără vize în Europa. Oamenii ne-au felicitat şi ne-au urat succes."

Diana Mocanu călătoreşte de la 18 ani. A fost în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, mai ales după 2014. Împătimită de călătorii, continuă să se bucure de toate facilităţile regimului fără vize. Atunci când Republica Moldova va deveni membră  a Uniunii Europene, drepturile călătorilor vor fi şi mai multe.

DIANA MOCANU, organizator de călătorii: „Vom avea drepturi europene, ca şi pasageri, ştim bine că în UE drepturile sunt respectate. Noi când facem transferuri de la noi din ţară, taxele bancare sunt destul de mari. Fiind în UE aceste taxe vor fi reglementate şi noi vom avea taxe cu mult mai mici. vaând o asigurare medicală în Moldova, când va fi în UE, aceasta va fi recunoscută şi în UE şi vei fi tratat ca şi cum ai fi în ţară."

Călătoriile libere în UE au adus moldovenilor economii de cel puțin 270 milioane de euro, bani pe care ar fi trebuit să îi achite pentru procedurile de obținere a vizelor. Libera circulație a însemnat și conectarea la economia globală, schimb de experiență în toate domeniile și sprijin pentru modernizare. În ultimii ani, cu bani europeni, au fost dotate spitale, au fost construite și reabilitate 530 km de drumuri naționale, 1060 de km de apeduct, 240 km de rețele de iluminat public, au fost renovate 200 de școli și grădinițe dar și 28 de case de cultură.


INVESTIȚII EUROPENE:

Drumuri construite sau reabilitate - 530 km
Construcții apeduct  - 1060 km
Instalat iluminat public - 240 km
Renovare școli, grădinițe - 200
Renovare case de cultură- 28
Dotări spitale -  2 miliarde lei

Una dintre instituțiile de învățămînt modenizate cu sprijinul țărilor UE este Liceul Teoretic Holercani din raionul Dubăsari. Instituția a beneficiat de un grant de 755 mii euro din partea Agenţia de Cooperare Internaţională  a Germaniei pentru a-și spori eficienţa energetică.


TAMARA ROTARI director, Liceul Teoretic Holercani, Dubăsari: Grație suportului UE, aproape 17 mln lei, am renovat sistemul termic, iluminarea, blocurile sanitare, sala de sport, bucătăria. Foștii elevi care ne vizitează spun că ar mai vrea să învețe aici.

Tot cu bani europeni, a fost reparată și casa de Casa de Cultură din Holercani. Va fi renovată și grădinița.  

TUDOR DANASEV primar, Holercani, Dubăsari: Să aducem la bun sfârșit termoizolarea, schimbarea acoperișului, terenurile de joacă și amenajarea curții. Proiectul  va fi sprijinit cu o sumă de 100 mii dolari. Tot ce s-a realizat în Holercani, majoritatea au fost finanțate din proiecte din granturi. Noi sprijinim acest parcurs europeană că numai aşa putem dezvolta comunităţile noastre.

Şi Liceul Teoretic Mitropolit Nestor Vornicescu din satul Lozova, Străşeni a fost modernizat, în mare parte cu bani europeni.

VALENTINA LOZOVANU director adjunct, Liceul Mitropolit Nestor Vornicescu, Lozova: Suntem bine susţinuţi și cred că acesta este și vectorul pe care trebuie să-l alegem, să nimerim în familia mare, să fim ajutați în continuare de statele europene ca să ne realizăm şi noi alături de dumnealor.

Moldova europeană înseamnă reforme dar și:

✅ Roaming ieftin
✅ Libertatea de a călători cu prețuri mai mici  
✅ Burse europene
✅ Instituții de învățământ la standarde europene

✅ Locuri de muncă bine plătite
✅ Acces la o piață mare și predictibilă
✅ Investiții și bani mai ieftini pentru dezvoltarea afacerilor

✅ Drumuri mai bune
✅ Agricultură performantă, eco și produse sănătoase
✅ Transport și eficiență energetică
✅ Servicii mai bune de sănătate și indemnizații mai mari


EUGEN CARAS şef, Direcţia Cooperare cu UE, MAE:  „A fost o zi istorică, foarte multe etape care au decurs până la a celebra acea zi. A fost foarte multă muncă aici la Chişinău. Noi am parcurs toate aceste etape şi iată de zece ani ne bucurăm de acest lucru şi de parcă nu ar fi existat cozile la consulate, cu 11 ani în urmă. Cu certitudine, viaţa cetăţenilor se va îmbunătăţi atunci când Republica Moldova va deveni stat membru, cu drepturi depline. Va fi mai simplu, pentru cetăţenii noştri să-şi găsească joburi în UE.Va fi un moment de oportunitate adiţională pentru cetăţenii noştri."

Cu eforturi comune putem construi Europa Acasă, putem transforma R.Moldova și construi punţile libertăţii, iar UE ne-a deschis poarta în acest sens.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter