Actualitate

Ultima zi de campanie electorală. Sâmbătă și duminică este interzisă promovarea vreunui candidat

Ultima zi de campanie electorală. Sâmbătă și duminică este interzisă promovarea vreunui candidat

Este ultima zi în care cei 11 candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova și cele 15 formaţiuni politice înregistrate la referendumumul constituţional mai pot face campanie electorală. Sâmbătă, de ziua tăcerii, și duminică, în ziua alegerilor, este interzisă promovarea electorală. În total, pentru alegerile prezidenţiale şi scrutinul constituţional vor fi deschise 2.216 secții de votare, în țară și peste hotare.



ANGELICA CARAMAN președinte CEC: Pentru aceste alegeri CEC a pregătit 1.988 de secții de votare în țară, dintre care 30 pentru alegătorii din stânga Nistrului. În străinătate, duminică, alegătorii vor putea vota la cele 228 de secții de votare.

Ieri, a fost ultima zi pentru votul prin corespondență. Până acum, CEC a primit 1.344 de plicuri din cele 1.808 expediate către alegătorii din diaspora.

ANGELICA CARAMAN președinte CEC: Procesul de recepționare a plicurilor s-a încheiat ieri la ora 18.00, ora țării gazdă. Celelalte plicuri primite după acest timp vor fi declarate nevalabile.

Astăzi e ultima zi în care candidații mai pot face campanie electorală. CEC a primit mai multe sesizări privind nereguli care ar fi comise de unii participanți la scrutin.

ANGELICA CARAMAN președinte CEC: Persoane neautorizate au colectat semnături, inclusiv fețele bisericești și persoane care nu au avut acest drept. Am recepționat informații cu privire la încălcarea prevederilor privind desfășurarea întrunirilor cu alegătorii fie în locuri neautorizate, fie desfășurate de către subiecți neînregistrați, mă refer aici la activitățile din teritoriu al așa-zisului bloc Victorie.  

Totodată, CEC a somat astăzi mai mulți concurenți electorali să dea înapoi bani la bugetul de stat pentru că au încălcat regulamentul privind finanțarea campaniei electorale. PAS a fost somat să returneze 500 de lei, valoarea unei donații sub formă de bunuri, obiecte şi servicii gratuite de la o companie. Iar candidatul independent Irina Vlah trebuie să verse în bugetul de stat 48 de mii de lei, donații de la persoane fizice și juridice. Totodată, Partidul pentru Viitorul Moldovei a rămas fără alocații de la bugetul de stat timp de 12 luni pentru că a primit donații în sume foarte mari, care nu au fost reflectate în rapoartele financiare.

PAVEL POSTICA, vicepreședinte, CEC: Se sesizează Procuratura Anticorpuție, în legătură cu donațiile în proporții mari făcute de persoane juridice concurentului electoral partidul Viitorul Moldovei, care l-a înaintat pe Vasile Tarlev, nereflectate în rapoartele financiare, considerate ca finanțare ilegală în cadrul campaniei. Nu se propune de fapt aprobarea unei sancțiuni mult mai blânde, decât cea prevăzută de lege, adică nu se propune anularea înregistrării concurentului electoral.

Duminică, la urnele de vot sunt așteptate 3,3 milioane de alegători înscriși în registrul de stat. În listele electorale sunt 2,7 milioane de alegători, repartizați la una din secțiile de votare conform adreselor. Pentru alegerile prezidențiale și referendum au fost tipărite peste 7,3 milioane de buletine de vot, dintre care 1,7 milioane pentru alegătorii din străinătate. Buletinele de vot au fost transportate către Consiliile Electorale de Circumscripție, iar mâine vor fi repartizate către birourile electorale ale secțiilor de votare. Buletinele de vot au fost transportate către Consiliile Electorale de Circumscripție, iar mâine vor fi repartizate la birourile electorale ale secțiilor de votare.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter