Social

Spiridon Vangheli, supranumit "Tatăl lui Guguță", a fost condus astăzi pe ultimul drum, în zi de doliu naţional

Spiridon Vangheli, supranumit "Tatăl lui Guguță", a fost condus astăzi pe ultimul drum, în zi de doliu naţional

Spiridon Vangheli, supranumit "Tatăl lui Guguță", a fost condus astăzi pe ultimul drum, în zi de doliu naţional. Rude, prieteni, cititori şi oficiali ai statului şi-au luat rămas bun de la marele scriitor român care a lăsat o moştenire literară inestimabilă Republicii Moldova. Ceremonia funerară a avut loc la Palatul Naţional din Chişinău, iar oamenii au venit cu flori şi cărţi să-i aducă un ultim omagiu autorului.

Apropiaţii scriitorului spun că îşi vor aminti mereu de Spiridon Vangheli ca de un om cu o bunătate aparte.


IULIAN FILIP scriitor: „A influenţat foarte mult încurajarea scriitorilor tineri, talentaţi, care posedau acest cod trilingv al limbajului cu copiii. Cred că e o durere luminoasă, cred că a fost un scriitor împlinit, care şi-a ocrotit roadele şi a ştiut să le lase în orânduială.”


VALENTIN ZORILĂ actor, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „Pe lângă seninătatea pe care el a adus-o prin personajele sale, prin Guguţă, el a mai scris tot despre copii, cei deportaţi în perioadă de tristă pomenire comunistă din Basarabia.”


Spiridon Vangheli a fost îndrăgit de generaţii de copii, datorită unor poveşti precum "Soarele" sau "Băiețelul din Coliba Albastră", dar mai ales pentru naraţiunile care îl au personaj principal pe Guguţă, savurate şi astăzi de micii cititori.


Dormi liniştit, bunicule Spiridon! Noi, toţi copiii din această ţară vom avea grijă ca Guguţă al dumitale şi toţi, toţi prietenii săi să trăiască veşnic.


La ceremonia funerară au participat şi oficiali ai statului.


IGOR GROSU preşedinte, Parlamentul Republicii Moldova: „O să ne lipsească... o să ne lipsească mult, dar sunt sigur că va trăi prin copiii noştri, prin copilul din fiecare din noi.”


SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Spiridon Vangheli va rămâne nu doar în memoria colectivă, va rămâne în sufletul şi în casa fiecăruia dintre noi, în casa fiecăruia care are o carte a lui Spiridon Vangheli.”


DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Un om care a marcat copilăria fiecărui copil basarabean, poveşti cu o bunătate rară, care cred eu că o să rămână pentru totdeauna o parte inestimabilă a culturii noastre. Şi e un moment trist pentru noi toţi.”


24 iunie a fost zi de doliu naţional în Republica Moldova. Toate drapelele a fost coborâte în bernă, iar marele scriitor a fost condus pe ultimul drum în ropote de aplauze, în semn de recunoştinţă pentru întreaga sa operă.


Prozatorul a fost înmormântat la Cimitirul central din Chișinău, cu onoruri militare.


Spiridon Vangheli a încetat din viaţă pe 21 iunie, la vârsta de 92 de ani, la doar o săptămână după ce şi-a sărbătorit ziua de naştere. El a fost și coautorul Abecedarului scris în 1970, împreună cu Grigore Vieru, prin care a promovat limba română. Pentru poveştile sale, autorul a primit numeroase distincţii, inclusiv Diploma de Onoare Andersen, echivalentul unui premiu Nobel pentru literatura destinată copiilor. Astăzi, Guguță nu e doar un personaj, cușma lui fermecată fiind deja un brand de țară.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter