Politic

Funcționarii și demnitarii care primesc cadouri sau donații de peste 5 mii de euro ar putea fi obligați să declare sursa acestora

Funcționarii și demnitarii care primesc cadouri sau donații de peste 5 mii de euro ar putea fi obligați să declare sursa acestora

Legea privind declararea averii şi intereselor personale ar putea avea prevederi mai aspre. În Parlament va fi înaintat un amendament la actul normativ prin care funcţionarii ce primesc cadouri sau donaţii de peste cinci mii de euro trebuie să declare de unde provin. În timp ce unii deputaţi salută această iniţiativă, alţii nu au fost prea încântaţi şi spun că autorii amendamentului ar putea cădea primii sub incidenţa acestei modificări a legii.

Preşedintele Parlamentului crede că în urma acestei modificări legislative unii demnitari nu îşi vor mai putea ascunde averile nejustificate.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: Evident că era o portiţă prin care cineva sau unii încercau să legalizeze banii proveniţi de undeva foarte suspect. Acum sunt două lucruri pe acre le-am discutat la fracţiune. Unu, să se declare cine a fost aşa generos şi doi, haide-ţi să impozităm banii aceştia”.

RADU MARIAN deputat, PAS: „Sunt mulţi demnitari, procurori sau şi deputaţi, de exemplu Tauber care declara în declaraţia de avere cadouri de 50, 60 mii de euro cash. Sume exorbitante şi unii fac asta probabil pentru a ascunde venitruile ilegale şi le prezintă ca şi cadorui, iar acum trebuie să găsim o soluţie şi să reglementăm asta”.

De cealaltă parte, unii deputaţi din opoziţie susţin că amendamentul nu aduce nimic nou iar iniţiatorii lui vor cădea primii sub incidenţa legii modificate.

GRIGORE NOVAC deputat, BCS: „Este o iniţiativă care are dreptul la viaţă, dar ea trebuie să fie argumentată şi cu siguranţă cei din PAS o să fie primii vizaţi de această lege. Eu nu sunt sigur că ei o să meragă până la umră, pânmă în pânzele albe cu această iniţiativă ţinând cont de pericolul care îi paşte pe ei însăşi”.

ADRIAN ALBU deputat, BCS: „Ministerul Justiţiei a a venit cu obiecţii dure la Legea ANI şi în special de declararea a cadoruilor care nu  mai sunt obligatoriu de a fi declarate dacă vin de la rude. În aczul dat iarăşi îmi pun întrebarea de ce sunt aceste puncte contradictorii între opinia prim-ministrului şi a ministerului Justiţiei”.

Aurelia Palamarciuc, consilier la Centrul pentru Resurse Juridice, crede că iniţiativa e binevenită, dar ar trebui stipulat clar ce se întâmplă când aceste cadouri sau donaţii sunt primite în urma unor evenimente de familie, precum nunţi, botezuri sau zile de naştere.

AURELIA PALAMARCIUC consilier juridic, CRJM EXPERT CRJM 2: „Eu cred  că este necesară. Ceea ce se propune astăzi în amendament este că dacă subiectul declarării a declarat buniri şi venituri obţinute din donaţii sau deţine bunuri  controlul se va extinde şi asupra primitorului, doantorului şi comandantului. Adică vor fi veridicate cumva şi aceste persoane nu ştim cum va fi efectul acestei legi în cazurile  evenimentelor noastre unde se pun bani în plic”,

Prim-ministrul Dorin Recean a cerut ministerului Justiției să pregătească proiectul de lege prin care funcționarii și demnitarii ce primesc cadouri de peste cinci mii de euro, echivalentul a circa 100 de mii de lei, să fie obligați să declare de unde provin.

Recean s-a referit la procurori, judecători sau lideri de partide care au în declaraţiile lor de avere daruri valorând sute de mii de euro, ce ridică semne de întrebare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter