Social

Peste 60 de tineri locotenenţi au depus astăzi juramântul de credinţă faţă de patrie

Peste 60 de tineri locotenenţi au depus astăzi juramântul de credinţă faţă de patrie

Emoţii pentru absolvenţii unei noi promoţii a Academiei Militare a Forţelor Armate "Alexandru cel Bun" din Chişinău, dar şi pentru profesorii, rudele şi prietenii lor. 67 de tineri locotenenţi au depus astăzi juramântul de credinţă faţă de patrie, într-o ceremonie solemnă desfăşurată în scuarul Arcului de Triumf.

Cei 67 de tineri militari, dintre care 15 fete, sunt absolvenţii celei de-a 30-a promoţii a Academiei "Alexandru cel Bun". Ei au jurat astăzi să îşi slujească ţara, chiar cu preţul vieţii.  


ANDRIAN CIUDIN absolvent: „Îmi plac întotdeauna paşii greu pe care îi fac pentru că ştiu că aceşti paşi duc la un succes. Sunt foarte mândru de ceea ce am ales şi ştiu că desi este un sfârşit, totodată este un început nou. Cariera mea abia începe şi totul o să fie bine!  ”


MARINA AGACHI absolventă: „Am ales această profesie deoarece mă caracterizează. Sunt o persoană puternică. Sunt gata să ajut pe oricine şi cred.”


CONSTANTIN HAREA absolvent: „Trebuie să fim patrioţi ai ţării noastre, la fel cum au făcut-o părinţii şi străbuneii noştri. Am ales această profesie pentru că încă de mic copil am îndrăgit armamentul şi ţinuta militară.”



În aceste momente solemne, alături de tinerii militari au fost rudele şi prietenii lor.  



Absolvenţii instituţiei de învăţământ superior îşi vor începe cariera în unităţile militare din Republica Moldova la care au fost repartizaţi.


ANATOLIE NOSATÎI ministrul Apărării: „Armata Naţională trece printr-un proces complex de modernizare şi transformare. Conducerea ţării şi Ministerul Apărării depune eforturi concrete pentru a dezvolta capacităţile de apărare”


IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Veţi avea misiunea nobilă de a proteja suveranitatea, integritatea şi independenţa Republicii Moldova.  Iar acum mai mult ca niciodată, având un război barbar al Federaţiei Ruse în Ucraina trebuie să apărăm aceste valori.”


Modernizarea  Armatei Republicii Moldova este printre priorităţile autorităţilor de la Chişinău. Bugetul pentru Apărare a crescut în ultimii ani. Dacă în 2022 a primit mai puţin de un miliard de lei, în 2023 suma a crescut cu 600 de milioane de lei. Iar pentru 2024 acest domeniu are un buget de peste 1,7 miliarde de lei.


BUGETUL PENTRU APĂRARE NAŢIONALĂ (2022-2024)


2022: 909,2 milioane lei
2023: 1,547 miliarde lei
2024: 1,789 miliarde lei

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter