Actualitate

Guvernul alocă 20 de milioane de lei pentru crearea creşelor publice pentru copiii de până la trei ani

Guvernul alocă 20 de milioane de lei pentru crearea creşelor publice pentru copiii de până la trei ani

Guvernul Republicii Moldova alocă 20 de milioane de lei pentru crearea creşelor publice pentru copiii de până la trei ani. Astfel, primăriile sunt îndemnate să aplice pentru finanţarea ce le va fi oferită în cadrul programului "Satul European". Valoarea maximă a unui proiect este de 1,5 milioane de lei.

Una dintre condițiile de bază este ca primăriile care doresc să beneficieze de finanţare în cadrul programului guvernamental este ca localitatea să aibă o populație de cel puţin 5 mii de oameni. Vor fi alocaţi bani pentru construcția, amenajarea și dotarea creşelor cu echipament, utilaje şi mobilier.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Contrar mitului că uite în Republica Moldova se depopulează, noi avem comunități care se dezvoltă, unde număr populației este in creștere, inclusiv numărul copiilor. În anul 2023 şi 2024, în primăria Cojușna noi am reușit să deschidem 2 grupe de creșe. Acum lucrăm cu autoritatea publică locală să deschidem a treia grupă de creşă”.

În ultima perioadă, în localităţile Republicii Moldova au fost deschise opt creşe de tip familial, alte opt, publice, au fost create cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, iar două creşe au fost fondate chiar de angajatori. Toate aceste creşe sunt frecventate de aproximativ 1600 de copii. Iar în cadrul programelor "Satul European" şi "Satul European Expres" au fost realizate proiecte suplimentare în peste 90 de grădinițe pentru un număr total de 12 mii de copii.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Anul trecut au fost alocate 10 milioane de lei pentru acest program. Din aceste 10 milioane au fost create 20 de creşte în 20 de administrații publice locale. Anul acesta bugetul este dublu şi sperăm că vor fi mai multe”.

Deschiderea noilor creşe va rezolva problema multor părinţi angajaţi în câmpul muncii, care nu au unde să-şi lase copiii.

ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Atunci când capacitate este destul de limitată, presiunea inclusiv ispita de a primi mită este destul de mare. Acolo unde există mai multă transparență, proceduri prin care copii pot fi înregistrați online lucrurile sunt mai clare”.

Primăriile pot depune dosarele de astăzi,1 iulie, până în data de 30 iulie. Perioada de implementare a proiectelor este sfârșitul anului 2024.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter