Actualitate

Ministrul de Interne, Adrian Efros: Sunt mai mulţi candidaţi pentru șefia Biroului Interpol Moldova. Ei vor fi evaluați de comisia de integritate

Ministrul de Interne, Adrian Efros: Sunt mai mulţi candidaţi pentru șefia Biroului Interpol Moldova. Ei vor fi evaluați de comisia de integritate

Biroul Interpol Moldova va avea un şef interimar. O spune ministrul de Interne, Adrian Efros, și precizează că sunt mai mulţi candidaţi. O decizie nu a fost deocamdată luată. În prezent, sub lupa integrităţii, se află cei ce aspiră la înalta funcţie.

ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: Examinăm acum mai multe candidaturi pentru a numi un șef interimar pentru a asigura buna activitate a direcției. După experiență, după integritatea profesională. Sunt mai multe criterii care noi le vom pune în discuții. Noi vom anunța în cel mai scurt timp cine este desemnat pentru asigurarea interimatului de şef.

Ministrul Adrian Efros a mai spus că pentru a numi un director interimat la Biroul Interpol Moldova nu este nevoie de concurs. Tot el a precizat că, în prezent, direcţia de la Chişinău este pe deplin operabilă şi nu sunt divergențe în schimbul de informații cu oficiul central de la Lyon. Dar auditul ce va fi făcut de experţii străini nu a început.

ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: Acest audit este in gestiunea biroului şi va fi inițiat la decizia lor. Noi nu putem să intervenim sau să stabilim data când va fi iniţiat.

În prezent, șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, este în arest la domiciliu pentru 30 de zile. El este învinuit de corupere pasivă, după ce, la începutul lunii iunie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat existența unei scheme infracționale prin care un grup de persoane, inclusiv funcționari publici de la noi, primeau mită de milioane de dolari pentru a șterge "notificările roșii" emise de Interpol, care semnalează infractorii căutați la nivel internațional. În urma scandalului, șase persoane au fost reținute.

Alţi șapte angajați ai Biroului Interpol Moldova au fost suspendați din funcții pe durata anchetei interne.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter