Social

Preşedinţia Republicii Moldova a fost dotată cu panouri fotovoltaice, care vor reduce semnificativ facturile

Preşedinţia Republicii Moldova a fost dotată cu panouri fotovoltaice, care vor reduce semnificativ facturile

Preşedinţia Republicii Moldova a devenit cea mai eficientă instituţie de stat din punct de vedere energetic. Clădirea a fost dotată cu panouri fotovoltaice, care vor reduce semnificativ facturile. Sistemul a fost instalat cu sprijinul Ageniţiei pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite ale Americii şi a Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Panourile fotovoltaice au fost instalate pe acoperişul Președinției. Datorită lor, se va reduce cu până 15% consumul de energie electrică al instituției. Economia la facturi se va face simțită îndeosebi în perioada rece a anului. Pentru cinci luni din sezonul trecut, de exemplu, Președinția a cheltuit aproape jumătate de milion de lei pentru lumină.”

În total, pe cele două clădiri din complexul prezidenţial au fost instalate 114 panouri solare ce pot genera până la 62 de kilowaţi pe oră. Acum, după ce Preşedinţia a devenit mai eficientă din punct de energetic, cheltuielile vor scădea semnificativ.

ADRIAN BĂLUŢEL, șef de cabinet, preşedintele Republicii Moldova: „Acest proiect urmează să fie extins şi reducerea costurilor pentru energie electrică la preşedinţie să crescă până la 45 la sută. Este o sumă importantă de bani care va rămâne în bugetul de stat, în fiecare an.”

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, statul încercă să promoveze la scară largă utilizarea energiei verzi. Acum, aproximativ 10 la sută din energia consumată la nivel naţional e generată din surse alternative, dar autorităţile îşi propun ca în următorii şase ani să majoreze acest indicator cu până la 30 la sută.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei, Republica Moldova: „Noi în anul 2023, într-un singur an, consumatorii, inclusiv proiecte de genul acesta, au instalat de două ori mai multe panouri fotovoltaice decât în ultimii cinci ani.”

Pentru procurarea şi instalarea sistemului fotovoltaic pe acoperişul Preşedinţiei, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Ambasada Marii Britanii la Chișinău au contribuit cu peste 103 mii de dolari.   

JEFF BRYAN, șeful misiunii USAID în Moldova: „Această investiţie este un element cheie al misiunii noastre USAID în general, de a sprijini obiectivele energetice ale Moldovei în domeniul energiei curate şi de a contribui la consolidarea securităţii şi independenţei sale energetice.”

Instalarea sistemului fotovoltaic pe acoperișul complexului prezidențial este parte a unei inițiative mai ample a USAID, sub genericul #MoldovaConectată. Prin intermediul acestui proiect, organizaţia va ajuta autorităţile de la Chişinău cu peste 300 de milioane de dolari SUA ca să poată spori rezilienţa energetică a Republicii Moldova.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter