Social

Admiterea la liceele din R. Moldova, în toi. În timp ce unele şcoli nu ştiu dacă îşi vor completa locurile disponibile, la altele s-au introdus probe suplimentare pentru departajarea candidaţilor

Admiterea la liceele din R. Moldova, în toi.

A început goana pentru un loc în liceele din Republica Moldova. Candidații pot depune dosarele de inscriere atât online cât şi fizic. La școlile de elită, confirmate prin rezultatele obtinute până acum, concurența e foarte mare iar selectia va fi riguroasă.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: Absolvenți de gimnaziu sunt așteptați până pe 15 iulie să depună în format electronic sau fizic, dosarul de participare la concursul de admitere. Rezultatele vor fi afișate pe 20 iulie. Iar în acest an, în liceele din țară sunt așteptați peste 13 mii de absolventi.

In a treia zi de înscriere, la Liceul Spiru Haret, din Chişinău, numărul de absolvenţi înscriși depăşeşte de aproape trei ori numărul de locuri disponibile.

VALERIU GÎNGA director adjunct, Liceul "Spiru Haret": Până la această oră au fost depuse 234 de cereri pentru 81 de locuri disponibile în trei clase, una profil umanistic, alte două profil real Nu pot fi înmaticulaţi acei candidaţi care vor avea nota sub 9,25 Deci sunt aranjaţi în ordinea descreşterii mediilor conform numărului de locuri disponibile şi deja se trage linia sub ultimul candidat

Şi la liceul Teoretic Republican "Aristotel", viitorii liceeni vor fi aleşi in urma unei selectii riguroase. Pentru a face faţă numărului mare de solicitări, școala a optat pentru o probă suplimentară în cadrul concursului de admitere, care va avea loc pe 17 iulie.

PAVEL CERBUŞCA director, Liceul Republican "Aristotel": Noi punem accent mai mult pe elementele de logică, de erudiţie. Anul acesta as-a luat decizia ca la profilul umanistic să fie istoria românilor şi universală, iar la profilul real să fie matematica. Ne vom strădui să luăm în considerare aceste rezultate de la examen, plus notele care le-am obţinut pe parcursul clasei a noua. 02:56 Potrivit, şefului adjunct al Direcţiei Generale Educaţie Chişinău, mai puţine dosare de inscriere au fost depuse la scolile cu predare în limba rusă.

IRINA BOGACIUC director, Liceul "Natalia Gheorghiu": Elevii sunt foarte buni. Ciclul gimnazial l-au încheiat şi sunt copiii noștri şi ă ne-am dori ca majoritatea să treacă în clasa a 10-a şi să continue studiile în liceul nostru. Admiterea abia a început. Cred că, ceva mai târziu, vor fi şi doritori din alte şcoli. Vom decide in funcție de media lor.

A doua etapă de admitere în liceele din republica moldova se va desfășura în perioada 1-10 august 2024 și doar în scolile în care, la prima etapă, au fost depuse cereri pentru cel puțin 75% din locurile planificate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter