Politic

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM la prezidențiale

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM la prezidențiale

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații și abuz în serviciu, este candidatul PSRM la prezidențialele din octombrie 2024. Anunțul a fost făcut, într-un briefing de presă, de liderul socialiștilor Igor Dodon, care a chemat partidele de opoziție să îl susțină pe Stoianoglo în alegeri. Experții cred că această candidatură a fost agreată de Kremlin.

IGOR DODON președinte PSRM: PSRM nu va înainta un candidat partinic la aceste alegeri, nu va înainta candidatura lui Igor Dodon, sau oricare alt membru de partid vom susțin un candidat apartinic. Venim cu un candidat unic de interes național, acest candidat este Alexandr Stoianoglo, pe care PSRM și eu îl susținem cu încredere. Dumnealui posedă toate calitățile de care trebuie să dea dovadă un președinte de țară.

ALEXANDR STOIANOGLO fost Procuror General: Am acceptat astăzi să mă implic într-o activitate dificilă. Nu e loc pentru demonstrarea orgoliilor și ambițiilor. Există doar conșțientizarea responsabilității și complexitatea sarcinilor trasate. Decizia mea a fost influențată de mai mulți factori: injustiția în RM cresc în fiecare zi, nedreptatea nepedepsită, abuzul demonstrativ în sensul direct al cuvântului.

Unii experți de la Chișinău cred că, de fapt, candidatura lui Stoianoglo ar fi aprobată de Kremlin.

ANDREI CURĂRARU expert Watchdog: "Alexandr Stoianoglo este clar un candidat prorus. A avut o relație cu Vlad Plahotniuc, cu Veaceslav Platon. Este promovat de un partid, membrii cărora nu recunosc războiul din Ucraina. Un candidat prorus, nu neutru, compromis politic mai mult decât necompromis. Motivul, care ar sta la baza anaintării lui Stoianoglo, ar putea fi lupta dintre diferite poluri de la Moscova. Gruparea Sor e bine pusă cu serviciile speciale de acolo și cu Kremlinul în sine. Iar Stoianoglo ar putea să fie un candidat de alternativă, cu mult mai acceptabil decât Dodon.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție în octombrie 2021, când Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat ca el să fie cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu. În septembrie 2023, preşedintele Maia Sandu, a semnat decretul prin care Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general. La finalul lunii februarie 2024, el a fost achitat în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, după ce magistraţii Judecătoriei Chișinău au decis că nu s-au întrunit elementele infracțiunii. Stoianoglo respinge toate învinuirile care i se aduc.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter