Social

Polițiștii de frontieră și carabinierii au fost instruiți cum să recunoască și să neutralizeze diferite tipuri de explozibili

Polițiștii de frontieră și carabinierii au fost instruiți cum să recunoască și să neutralizeze diferite tipuri de explozibili

Odată cu declanşarea războiului din Ucraina, la frontierele Republicii Moldova s-au luat măsuri drastice împotriva contrabandei cu explozibili. Printre acestea sunt şi instruiri suplimentare în rândul poliţiştilor de frontieră şi carabinierilor care folosesc câini de serviciu. În cadrul unor cursuri care au durat cinci zile, geniştii Ministerului Apărării le-au explicat agenţilor cum pot recunoaşte şi neutraliza diferitele tipuri de explozibili.

Pregătirea angajaţilor Ministerului de Interne are loc la Centrul de instruire din cadrul Batalionului de Geniu "Codru". Echipa TVR MOLDOVA a luat parte la o astfel de acţiune împreună cu un grup de nouă poliţişti de frontieră şi cinci câini de serviciu. Alexandru şi căţeluşa Elza formează o echipă de doi ani şi verifică persoanele si mijloacele de transport la frontierele din sudul ţării. 


ALEXANDRU ARAGAGI, chinolog, Poliţia de Frontieră: ”Prevenim trecerea ilegală a substanţelor interzise ca exploziv. Depistarea la timp a substanţelor explozive: mine, grenade, bombe. Până acum am avut doar antrenamente şi nu am reuşit să intervin în situaţii reale. Aceste  instruiri  sunt  foarte  benefice.  Învățăm  depistarea  substanțelor  explozive,  modelul, tipul.  Iar  cel  mai  principal  sunt  măsurile  de  siguranță. “


Iar Anatolie şi Tor lucrează împreună la sectorul poliţiei de frontieră de la aeroport. Cei doi au făcut cursuri şi în România pentru a se perfecţiona.

ANATOLIE DUMBRAVA, chinolog, Poliţia de Frontieră:  ”Noi patrulăm prin incinta aeroportului, în preajmă, identificăm bagajele lăsate fără supraveghere. Se verifică, dacă nu este nimic explozibil se duce la scaner.  În aerogară dacă s-a depistat şi câinele a semnalizat, se evacuează toată lumea, se cheamă persoanele pe exploziv.  Dar  dacă  a depistat,  de  exemplu,  câinele  pe  droguri,  atunci  simplu  poți  să  deschizi. “

Reprezentanţii Ministerului Apărării spun că angajaţii MAI sunt bine pregătiţi şi vor face faţă oricărei provocări.

SERGHEI CHILIVNIC, colonel în rezervă, şef Centrul de instruire din cadrul Batalionului de Geniu "Codru" :  Angajatul MAI, el trebuie să cunoască ce fel de obiect. Adică, el cu câinele depistează. Câinele a depistat, s-a oprit şi deja dacă el vede ceva, trebuie să cunoască ce este. Căci trebuie să acţioneze mai departe corect. Să nu se mişte. Să nu efectueze manipulări fizice asupra obiectului. Se marchează obiectul. Evacuează populaţia civilă din zona de pericol. ”

În contextul războiului sângeros declanşat de Rusia în Ucraina, conducerea Poliţiei de Frontieră şi a Ministerului Afacerilor Interne se aşteaptă la o creştere a cazurilor de contrabandă cu explozivi la frontiere. De aceea, astfel de instruiri vor fi tot mai dese.

ADRIAN EFROS, ministrul de Interne:  Abilitățile  canine  la  identificarea  substanțelor  explozive  sunt  de  neînlocuit.  De  aceea,  noi  investim  în  aceste  capacități  pentru  a  le  folosi  pentru  necesitățile  noastre  naționale. Dacă vom avea suficiente capabilităţi şi solicitarea colegilor din Ucraina pentru ai ajuta la deminarea teritoriilor care sunt afectate din cauza războiului, evident vom analiza toate opţiunile şi vom acorda suportul pe care îl vom avea.“

În prezent, Poliţia de Frontieră are în dotare aproximativ 70 de câini pregătiţi pentru depistarea armelor, muniţiilor, substanţelor explozibile, stupefiantelor, ţigărilor, dar şi a altor mărfuri de contrabandă.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter