Economic

Autoritățile Republicii Moldova pregătesc modificări la politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025

Autoritățile Republicii Moldova pregătesc modificări la politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025

Măsurile care vor fi introduse ar trebui să contribuie la creșterea veniturilor bugetare, să stimuleze investițiile, să sporească crearea locurilor de muncă, dar şi să reducă povara fiscală.

Potrivit proiectului de lege, vor fi majorate cu 10% scutirile personale și cele pentru persoanele întreținute. Modificările mai prevăd simplificarea procesului de raportare fiscală pentru întreprinderile care au cel mult cinci salariați. De asemenea, ministrul Finanțelor a declarat că, pentru anul următor, nu se aşteaptă majorări de accize pentru mijloacele de transport.

PETRU ROTARU ministrul Finanțelor: Pentru anul 2026 va fi cu raport TVA acciză. Pentru anul 2025 să mențină acel standard pe acciză, noi vrem să ne aliniem la bunele practici, dar trebuie să o facem și gradual, astfel încât cei care sunt angajați cu administrarea vamală să fie pregătiți. Vorbim de prețul de piață și valoarea în vamă care este una foarte volatilă și atunci este un risc în ceea ce privește modul de administrare.

Iar accizele pentru tutun şi alcool vor fi majorate gradual, după calendarul stabilit anterior. De asemenea, vor fi micșorate de la 40% la 2% amenzile pentru declarații vamale sau documente de însoțire a mărfurilor cu date eronate, în cazul în care mărfurile au fost supuse controlului fizic total și au primit liberul de vamă.

PETRU ROTARU ministrul Finanţelor: Ne dorim foarte mult ca în politica pentru anul următor să introducem un element nou și țin de Stock Option Plan. Este un element inovativ ce va stimula angajații să rămână aici pe loc, adică astfel încât un antreprenor care are în companie anumiţi angajați, poate să aibă un contract pe termen mediu în care la un moment dat să ii dea anumite acțiuni în companie.

Documentul stabilește și extinderea autonomiei financiare a autorităților locale. Se poate majora impozitul imobiliar și cel funciar, cu până la 300%, pentru clădirile și terenurile intravilane neîngrijite, precum și pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutivi. Proiectul privind politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 urmează să treacă şi de votul în Parlament.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter